receptty.org/content/velikonocni-beranek-low-carb/index.md

48 lines
3.0 KiB
Markdown

+++
title = "Velikonoční beránek (Low Carb)"
date = 2022-04-15
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "1 velký beránek"
time = "90"
source = "ColorOfLowCarb.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Batát | 300 g bez slupky
Sůl | 1 špetka
Voda | 200 ml
Citrony, bio | 2 ks
Vejce | 4 ks
Smetana ke šlehání | 200 g
Vanilkový extrakt | 2 lžičky
Med (nebo čekankový sirup) | 1-2 lžíce
Ořechová mouka | 400 g + na vysypání formy
Kypřící prášek | 1 lžička
Jedlá soda | 2 lžičky
1. Oloupaný batát pokrájíme nadrobno, vložíme do kastrůlku, přidáme špetku soli a zalijeme vodou. Přiklopíme pokličkou a vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří (10-15 minut). Poté odstavíme a necháme vychladnout. Zbylo mi asi 270 g batátů.
1. Troubu si předehřejeme na 170°C.
1. Formu na beránka si vymažeme máslem a vysypeme trochou oříškové mouky.
1. Mezitím si omyjeme citrony horkou vodou, osušíme. Ostrouháme z nich kůru a vymačkáme z nich šťávu. Kůru budeme potřebovat všechnu, šťávu 100 ml (vychází cca z obou plodů, záleží na jejich velikosti). Nemusíme se ale bát, nebude to příliš kyselé - batáty jsou hutnější a citrony chuť pozvednou.
1. Vejce rozdělíme. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky přidáme k batátům.
1. K batátů se žloutky ještě přilijeme smetanu, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Rozmixujeme do hladké hmoty. V původním receptů paní radí tyčovám mixérem. Já měla batáty krásně měkké a šlo to velmi dobře klasickým ručním mixérem s metlami.
1. V tuto chvíli trochu ochutnejte a oslaďte dle potřeby medem nebo jiným sladidlem. Opět zamíchejte.
1. V jiné míse smíchejte ořechovou mouku, kypřící prášek a jedlou sodu.
1. K mokré směsi vmícháme suchou směs. Pracujeme rychle, soda v kyselém prostředí již začíná pracovat.
1. Nakonec vmícháme jemně a opatrně sníh z bílků.
1. Těsto přesuneme do formy a vršek uhladíme stěrkou. Vložíme do trouby a pečeme cca hodinu. Po 45 minutách zkusíme píchnout do těsta špejlí. Pokud ji vytáhneme a těsto se nelepí, tak je beránek hotový. Pokud se těsto na špejli přilepí, tak tomu dáme ještě několik minut a znovu zkusíme.
1. Po vyndání z trouby necháme beránka asi 10 minut vychladnout a poté ho vyklopíme na tác (tác přiklopíme na formu a společně otočíme, beránek vypadne).
1. Můžeme pocukrovat, ozdobit mašlí a připíchnout rozinky jako oči.
### Tipy
- Moje forma je na malinkého beránka, takže jsem dělala těsto z polovičního množství a vyšlo to krásně. Do formy se leje těsto zeshora a beránek je v průběhu pečení hlavou dolů. Těsto tedy vyběhlo kousek nad okraj a bylo ho potřeba po vychladnutí lehce seříznout, aby hezky stál.
- Jako moučkový cukr skvěle poslouží březový cukr (erytritol), který rozmixujeme v malém mixéru (mixuji v něm i semínka atd).