1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Banánový chlebíček" date = 2019-11-01 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["levné", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "6-8" time = "60" source = "Apetit Online" +++
Ingredience | |
---|---|
Hladká mouka | 300 g |
Prášek do pečiva | 1/4 sáčku |
Třtinový cukr | 50 g |
Velké vejce | 1 ks |
Změklé máslo | 100 g |
Podmáslí | 150 ml |
Zralé banány | 3 ks |
Rozinky | 1 hrst |
Čokoláda na vaření | 50 g |
- Banány rozmačkáme na kašičku.
- Rozinky omyjeme a namočíme v troše teplého ovocného čaje nebo rumu. Pokud nic z toho nemáme můžeme namočit ve vodě anebo krok vynechat.
- Čokoládu nasekáme na malé kousky nebo nastrouháme.
- Troubu si předehřejeme na 200°C.
- Chlebíčkovou formu nebo srnční hřbet si vymažeme trochou tuku a vložíme pečící papír. Nebo můžeme tukem vymazat pořádně a vysypat moukou/kakaem/kokosem atd.
- Do mísy vložíme cukr, vejce a máslo. Utřeme do pěny.
- Poté přidáme rozmačkané banány, rozinky a čokoládu. Vlijeme podmáslí a promícháme.
- Přisypeme prosátou mouku s kypřícím přáškem a zamícháme.
- Hotové těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme asi 30 minut. Chlebíček by měl hezky vyběhnout do výšky a být hladký na povrchu.
Tipy
- Náplň můžeme obměňovat dle chuti - nemusí tam být čokoláda nebo rozinky můžeme vyměnit za kandované ovoce atd.
- Pokud do těsta přidáme šťávu z poloviny citronu chlebíček by neměl být tak tmavý a bude svěžejší chutí.
- Samozřejmě lze také použít klasickou dortovou formu a chlebíček pak nějak hezky ozdobit.