receptty.org/content/rychla-bezlepkova-rolada/index.md
Terezka Tichá cbbd4ce796
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
Úprava překlepu
2023-08-17 08:50:43 +02:00

1.7 KiB

+++ title = "Rychlá bezlepková roláda" date = 2021-07-10 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "1 roláda" time = "30" source = "Zuzanka G." +++

Ingredience
Vejce 4 ks
Cukr, moučkový 4 lžíce + na posyp
Sůl 1 špetka
Olej 3/4 lžíce
Hladká mouka, bezlepková 3 lžíce
Solamyl 3/4 lžíce
Máslo na vymazání plechu
  1. Připravíme si plech s pečícím papírem, který pomažeme tenkou vrstvou másla.
  2. Troubu si předehřejeme na 200°C.
  3. Oddělíme bílky od žloutků.
  4. Bílky vyšleháme s cukrem a solí do husté pěny.
  5. Přidáme žloutky a olej a zašleháme.
  6. Nakonec přisypeme mouku a solamyl a naposledy zamícháme.
  7. Těsto vylijeme na připravený plech a rozetřeme ho, aby bylo všude rovnoměrně tlusté.
  8. Plech vložíme do trouby na 10 minut.
  9. Mezitím si vezmeme čistou utěrku a lehce ji posypeme moučkovým cukrem.
  10. Upečené těsto vyklopíme na utěrku s cukrem. Sundáme opatrně pečící papír a roládu zarolujeme. Necháme ji úplně vychladnout.
  11. Roládu naplníme dle chuti (viz Tipy) a uchováváme v lednici.

Tipy

  • Náplň může být různá a lze využít cokoli, co máme zrovna doma:
    • Marmeláda (pokud spěcháme);
    • Tvaroh, zakysaná smetana, cukr;
    • Tvaroh, smetana ke šlehání ,cukr;
    • Pomazákové máslo, smetana, cukr;
    • Karamelové salko (1/2 plechovky), kousek rostlinného másla (rozpuštěného, aby se se salkem spojilo) zakysaná smetana.
    • Do krému přisypat na kousky pokrájenou čokoládu nebo oříšky;
    • Na náplň můžeme poskládat ovoce (maliny, borůvky, jahody, banány atp).