receptty.org/content/gulas/index.md
Emil Miler 9ef3486601
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
Update 'content/gulas/index.md'
2023-03-05 16:30:22 +01:00

1.6 KiB

+++ title = "Guláš" date = 2021-01-20 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "3" time = "230" source = "TopRecepty.cz" +++

Ingredience
Hovězí maso na guláš 500 g
Cibule 500 g
Sádlo 3 lžíce
Sladká mletá paprika 2 lžíce
Česnek 4 stroužky
Mletý kmín 1 lžička
Rajský protlak malý 1 ks
Černý pepř
Sůl
Majoránka 1 lžíce
Voda 200 ml
Cibule na ozdobu
  1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli na malé kostičky. Česnek si prolisujeme do mističky.
  2. Ve velkém hrnci si rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibulku. Bude to trvat zhruba 15 minut.
  3. Přisypeme mletou papriku a dobře promícháme. Následně postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla.
  4. Přisypeme maso a ze všech stran ho opečeme. Často promícháváme (bude se lehce přichytávat ke dnu, ale to je v pořádku - nesmí se připalovat).
  5. Opečené maso osolíme (asi 10 špetek) a opepříme. Přidáme protlak, promícháme a zalijeme vodou.
  6. Přisypeme kmín, česnek, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme na nejnižší plamen asi 90 minut. Pokud by se připalovalo, můžeme přilít trochu vody (po malém množství a nesmíme to přehnat).
  7. Pokud je maso měkké, přidáme majoránku (rozemnutou v dlaních) a ještě 10 minut povaříme.
  8. Guláš se nezahušťuje, jelikož by měl zhoustnout díky cibulovému základu. Pokud opravdu musíme zahustit, tak pouze chlebovou strouhankou.
  9. Guláš můžeme posypat nakrájenou cibulí a podávat s knedlíkem, bramborákem nebo čerstvým chlebem.