1.8 KiB
1.8 KiB
+++ title = "Bramborové noky se žampiony" date = 2021-05-16 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "4" time = "30" source = "MaminčinyRecepty.cz" +++
Ingredience | |
---|---|
Žampiony | 300 g |
Bramborové těsto v prášku | 1 sáček (400 g) |
Máslo | 2 lžíce |
Sůl | |
Kmín | |
Tymián | 1 špetka |
Smetana | 400 ml |
Niva | 150 g |
Sůl | |
Pažitka, pokrájená |
- Pokud máme čerstvé žampiony, tak je očistíme a nakrájíme na tenké proužky.
- Těsto připravíme dle návodu. Rozdělíme na čtyři díly, z každého dílu vytvoříme dlouhou tenkou nudli, kterou pokrájíme na malé nočky, asi 1 cm dlouhé. Rozložíme na tác tak, aby se na sebe přiliš nelepily a zatím necháme stranou.
- Ve velkém hrnci začneme vařit vodu na noky.
- Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm do změknutí žampiony. Trochu osolíme, lehce okmínujeme a posypeme trochou tymiánu.
- Žampiony zalijeme smetanou, nadrobíme k nim nivu a na mírném ohni povaříme asi 5 minut, aby se niva rozpustila. V případě potřeby můžeme trochu dosolit.
- Voda na noky by se již měla vařit. Nasypeme do ní asi lžičku soli a všechny noky. Povaříme asi 5 minut.
- Omáčku i noky bychom měli mít hotové zhruba ve stejnou chvíli. Noky slijeme a trochu propláchneme vodou. Pokud chceme, můžeme omáčku přilít k nokům a promíchat. Jinak dáme na talíř trochu noků, zalijeme asi sběračkou omáčky a ozdobíme pažitkou.
Tipy
- Pro rychlejší přípravu pokrmu můžeme využít žampiony mražené krájené, ideálně balíček 350 g. Postupujeme stejně, jen možná pustí více přebytečné vody, takže je potřeba pohlídat, aby se všechna vypařila.