receptty.org/content/zavin-se-slanou-naplni/index.md

1.7 KiB

+++ title = "Závin se slanou náplní" date = 2020-05-03 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["přílohy", "pečivo"] tagy = ["levné", "pečené", "vegetarian"]

[extra] portions = "8" time = "120" source = "Pinterest" +++

Těsto
Vlažné mléko 300 ml
Cukr 1 lžička
Čersté droždí 15 g
Hladká mouka 200 g
Chlebová pšeničná mouka 140 g
Olivový olej 2 lžíce
Náplň
Bazalkové pesto 2-3 lžíce
Česnekové pesto 2 lžíce
Mozzarella/Balkánský sýr 100 g
  1. V 1/3 mléka rozmícháme cukr a droždí a necháme 10 minut nabobtnat.
  2. V míse smícháme mouky, sůl a zbylé mléko. Poté přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto. Je možné, že bude potřeba přilít buď trochu mléka anebo trochu mouky. Každá mouka vstřebává jiný poměr tekutiny.
  3. Vytvarujeme bochánek, vložíme do mísy a zalijeme olivovým olejem. Obalíme v něm bochánek a mísu přikryjeme. Necháme kynout 60 minut.
  4. Mezitím si můžeme smíchat obě pesta a nastrouhaný sýr. Případně dochutíme a zatím uložíme do lednice.
  5. Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na placku.
  6. Tu potřeme pestovou směsí a po delší straně zabalíme do závinu.
  7. Závin podélně rozřízneme až téměř do konce.
  8. Nohy přes sebe překládáme a vždy upravíme překlad tak, aby byla směs směrem nahoru.
  9. Díky překladům vytvoříme jakýsi pletenec. Vložíme ho do zapékací mísy nebo srnčího hřbetu a necháme 15 minut uležet.
  10. Troubu si předehřejeme na 180° a vložíme závin. Pečeme 25-30 minut.
  11. Před krájením necháme aspoň 20 minut vychladnout.

Tipy

  • Náplň můžeme obměňovat dle chuti.