receptty.org/content/vajecnak-podle-zufanka/index.md
Emil Miler b2cdf698c8
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
Update 'content/vajecnak-podle-zufanka/index.md'
2023-11-09 12:39:55 +01:00

1.2 KiB

+++ title = "Vaječňák podle Žufánka" date = 2023-11-06 author = "pdostal"

[taxonomies] kategorie = ["nápoje"] tagy = ["alkohol"]

[extra] portions = "1 lahev" time = "30" source = "Martin Žufánek" source_url = "https://www.facebook.com/zufanek/posts/pfbid034o7uw1trRsf7GdvDWmG4EswkbG5Vcp5DrbZVvo52qnt6nBmVZky5fv4T7ESQiLPzl" +++

Ingredience
Vaječné žloutky 4
Moučkový cukr 70 g
Smetana ke šlehání 220 ml
Bulleit Frontier Bourbon 220 ml
Rum Casa Eminente 30 ml
Kvalitní brandy 30 ml
Vanilkový lusk 1
  1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička.
  2. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou.
  3. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence.
  4. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.
  5. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví.
  6. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně.
  7. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.