40 lines
1.8 KiB
Markdown
40 lines
1.8 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Koprová omáčka"
|
|
date = 2021-01-20
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["maso", "ostatní"]
|
|
tagy = ["omáčka", "z jednoho hrnce", "vegetarian"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "30"
|
|
source = "KuchařkaProDceru.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Máslo | 20 g
|
|
Hladká mouka | 20 g
|
|
Vývar | 550 ml
|
|
Smetana ke šlehání | 200 ml
|
|
Obyčejný ocet | 60 ml
|
|
Cukr | 1 lžička
|
|
Kopr | několik snítek
|
|
Sůl |
|
|
Vejce (zastřené nebo natvrdo) | 4 kusy
|
|
|
|
1. Kopr si posekáme nadrobno.
|
|
1. Máslo v hrnci rozpusíme a necháme ho zpěnit. Přisypeme mouku a metličkou promícháváme, dokud nezačne bublat (asi půl minuty).
|
|
1. Přilijte jednu třetinu vývaru (nejlépe postupně) a rychle vmícháváme. Takto nám vznikne hustá jíška.
|
|
1. Vmícháme druhou třetinu vývaru a opět rozmícháme. Jíška zřídne a přivedeme ji k varu.
|
|
1. Vlijeme zbytek vývaru, rozmícháme a uvedeme v mírný var.
|
|
1. Za občasného míchání necháme zlehka pobublávat zhruba 20 minut. Pokud se tvoří na povrchu pěna, tak jí můžeme sbírat lžící. Můžeme ochutnat (ochutnávat) a případně dosolit.
|
|
1. Mezitím si můžeme připravit vejce - zastřenná nebo natvrdo.
|
|
1. Také si mezitímn připravíme kyselost pro omáčku - ocet si odměříme do malého kastrůlku, přivedeme k vařu a svěříme ho na třetinu až čtvrtinu původního množství (výpary jsou dráždivé a silné, nezapomeňme tedy na zapnutí digestoře a hodně větrání).
|
|
1. Do omáčky vlijeme smetanu, rozmícháme, necháme přejít varem a přidáme svařený ocet.
|
|
1. Dochutíme cukrem, případně solí, pokud je potřeba.
|
|
1. Přisypeme pokrájený kopr a odstavíme z plotny.
|
|
1. Podáváme s připraveným vejcema a třeba s knedlíkem či (šťouchaným) bramborem. Pokud máme vařené maso (například z vývaru), můžeme ho nakrájet na plátky a podávat k vejci a knedlíku.
|