receptty.org/content/zavin-se-slanou-naplni/index.md

45 lines
1.7 KiB
Markdown

+++
title = "Závin se slanou náplní"
date = 2020-05-03
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["přílohy"]
tagy = ["levné", "pečené", "pečivo", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "8"
time = "120"
source = "Pinterest"
+++
Těsto ||
-|-
Vlažné mléko | 300 ml
Cukr | 1 lžička
Čersté droždí | 15 g
Hladká mouka | 200 g
Chlebová pšeničná mouka | 140 g
Olivový olej | 2 lžíce
Náplň ||
-|-
Bazalkové pesto | 2-3 lžíce
Česnekové pesto | 2 lžíce
Mozzarella/Balkánský sýr | 100 g
1. V 1/3 mléka rozmícháme cukr a droždí a necháme 10 minut nabobtnat.
1. V míse smícháme mouky, sůl a zbylé mléko. Poté přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto. Je možné, že bude potřeba přilít buď trochu mléka anebo trochu mouky. Každá mouka vstřebává jiný poměr tekutiny.
1. Vytvarujeme bochánek, vložíme do mísy a zalijeme olivovým olejem. Obalíme v něm bochánek a mísu přikryjeme. Necháme kynout 60 minut.
1. Mezitím si můžeme smíchat obě pesta a nastrouhaný sýr. Případně dochutíme a zatím uložíme do lednice.
1. Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na placku.
1. Tu potřeme pestovou směsí a po delší straně zabalíme do závinu.
1. Závin podélně rozřízneme až téměř do konce.
1. Nohy přes sebe překládáme a vždy upravíme překlad tak, aby byla směs směrem nahoru.
1. Díky překladům vytvoříme jakýsi pletenec. Vložíme ho do zapékací mísy nebo srnčího hřbetu a necháme 15 minut uležet.
1. Troubu si předehřejeme na 180° a vložíme závin. Pečeme 25-30 minut.
1. Před krájením necháme aspoň 20 minut vychladnout.
### Tipy
- Náplň můžeme obměňovat dle chuti.