receptty.org/content/vonave-maso-s-batatovym-pyre/index.md

2.1 KiB

+++ title = "Voňavé maso s batátovým pyré" date = 2021-01-20 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "4" time = "4 hod" source = "MaminčinyRecepty.cz" +++

Ingredience
Hovězí kližka 800 g
Mrkev 1 velký kus
Petřžel 1 velký kus
Řapíkatý celer 3 stonky
Cibule 1 velký kus
Zázvor čerstvý 5 cm
Olej
Badyán 3 hvězdičky
Skořice 2 svitky
Hovězí vývar 560 ml
Sůl
Červený vinný ocet 100 ml
Sójová omáčka 50 ml
Med 2 lžíce
Drcená chilli paprička
Zelená petrželka na ozdobu
Pyré
Batáty 1300 g
Máslo 80 g
Sůl
Mletý pepř

Maso

  1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky.
  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy.
  3. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  4. Do hrnce nebo velké pánve si nalijeme trochu oleje (cca 3 lžíce, v případě potřeby můžeme trochu přidat) a rozehřejeme ho. Přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran do zatáhnutí.
  5. Poté maso vyjmeme a do výpeku nasypeme nakrájenou zeleninu, zázvor a přidáme banyán a skořici. Za stálého míchání krátce orestujeme.
  6. K zelenině vrátíme maso. Přilijeme vývar, osolíme (pokud již není vývar slaný), přilijeme ocet, sójovou omáčku, med a chilli (dle chuti).
  7. Promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme vařit na nejnižším stupni 3-3,5 hodiny.
  8. Až bude maso měkké, vyndáme ho stranou a vývar v pánvi zredukujeme, aby trochu zhoustnul.
  9. Poté vývar přecedíme a do šťávy vrátíme maso.

Pyré

  1. Příprava pyré může začít ve chvíli, kdy redukujete vývar.
  2. Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nebudou měkké (cca 20-25 minut).
  3. Scedíme vodu, přidáme máslo a ručním šlehačem vyšleháme hladké pyré.

Servírujeme

  1. Na talíř si dáme hromádku pyré a vytvoříme v díl důlek.
  2. Do důlku přídáme pár kousků masa, zalijeme trochou šťávy a ozdobíme petrželkou.