receptty.org/content/philadelphia-sushi-roll/index.md

2.6 KiB

+++ title = "Philadelphia Sushi Roll" date = 2021-03-01 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["bezlepkové"]

[extra] portions = "cca 35 kousků" time = "120" source = "PremediatedLeftovers.com" +++

Rýže
Sushi rýže 2 hrnky
Voda 3 hrnky
Rýžový ocet 2 lžíce
Cukr 2 lžíce
Sůl 1 lžíce
Sushi
Uzený losos 100 g
Okurka 1 kus
Nori řasa 4 listy
Krémový sýr Philadelphia 100 g
K podávání
Wasabi pasta
Sójová omáčka
Nakládaný zázvor

Příprava rýže

  1. Rýži připravte buď podle návodu nebo v rýžovaru a připravenou zalijeme vodou.
  2. V rendlíku smícháme ocet, cukr a sůl.
  3. Na sporáku zahříváme na nízký plamen, dokud se vše nespojí.
  4. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
  5. Uvařenou rýži přesypeme do velké mísy, přilijeme octovou směs a lehce, ale řádně, promícháme.
  6. Dáme stranou a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Můžeme sem tam promíchat.

Příprava sushi

  1. Lososa nakrájíme na proužky.
  2. Okurku rozpůlíme, vydlabeme semínkový vnitřek a nakrájíme na tenké proužky.
  3. Pokud máme čerstvý sýr v kostce nebo v tužším formě, tak nakrájíme na proužky / pruhy.
  4. Nori řasu položíme na prkénko hrubou stranou nahoru.
  5. Na řasu vložíme zhruba 2 lžíce rýže. Navlhčíme si prsty a lehce rozprostřeme po celém povrchu - vynecháme pouze u jedné z delší strany, a to asi 1,5 cm.
  6. Řasu si otočíme tak, aby byla strana s volným pruhem byla od nás a dlouhá strana polepená rýží byla nejblíž k nám.
  7. Po delší straně, asi 2 cm od kraje, nanášíme suroviny: na bližší stranu naneseme vrstvu lososa, okurkový proužek a krémový sýr. Pokud máme sýr pouze mazací, tak nejprve zhruba polovinu ryže namažeme vrstvou sýru a poté navrstvíme lososa a okurku. Použijeme vlastní odhad, aby náplně nebylo moc ani málo.
  8. Namočíme si prsty do vody a potřeme tak obnaženou část řasy.
  9. Jemně začneme balit řasu, a to od dlouhé strany, kterou máme nejblíže u sebe. Během balení musíme rolku lehce utahovat. Ne však moc, jinak se může rozpadnou či protrhnout.
  10. Namokřenou stranou řasu uzavřeme
  11. Vezmeme si ostrý nůž a lehce namočíme jeho čepel. Krájíme kolečka asi 1,5 cm široká. Mezi řezy si můžeme nůž opět namočit. Z jedné rolky bychom takto měli dostat cca 10-12 koleček.
  12. Celý postup balení rolky opakujeme tak dlouho, dokud nevypotřebujeme všechny rýži.
  13. Podávát můžeme s wasabi pastou, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem..