46 lines
1.8 KiB
Markdown
46 lines
1.8 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Jablečné muffiny se skořicí"
|
|
date = 2023-06-24
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["dezerty"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "12"
|
|
time = "60"
|
|
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
|
|
+++
|
|
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Jablko | 2 ks
|
|
Máslo, změklé | 85 g
|
|
Calvados | 2 lžíce
|
|
Vejce | 4 ks
|
|
Sůl | 2 špetky
|
|
Březový cukr | 3 lžíce
|
|
Mandlová mouka | 200 g
|
|
Kypřící prášek s vinným kamenem | 1,5 lžičky
|
|
Skořice | 1 lžička
|
|
|
|
1. Jablka omyjeme, osušíme, odstraníme jadřince a pokrájíme na malé kostičky.
|
|
1. Z pokrájených kousků odvážíme 125 g (zbytek můžeme třeba sníst nebo ho využít na tvarohové dezerty ve skleničce).
|
|
1. Odebereme 10 g másla a rozehřejeme ho na pánvi. Vsypeme jablečné kostičky a na středním plameni opékáme, dokud nezměknou.
|
|
1. Poté přilijeme calvados a opékáme dál, dokud se tekutina nevypaří. Poté odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout.
|
|
1. Troubu si předezhřejeme na 170°C. Muffinový plech vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme trochou tuku (můžeme vystříkat kokosovým olejem).
|
|
1. Bílky vyšleháme se solí na tuhý sníh.
|
|
1. Žloutky vyšleháme se zbytkem másla do pěny. Poté přisypeme březový cukr a mícháme, dokud se krystalky nerozpustí.
|
|
1. Mezitím (pokud tedy máme kuchyňský mixér) si v míse smícháme mandlovou mouku s kypřícím práškem a skořicí.
|
|
1. K máslové směsi přisypeme sypknou směs a vmícháme. Těsto teď bude trochu tužší, ale nebojme, sníh nám to zachrání.
|
|
1. Ručně vmícháme sníh a nakonec opečené jablečné kousky.
|
|
1. Těsto rozdělíme do muffinové formy a vložíme do trouby.
|
|
1. Pečeme asi 30 minut. Po vyndání z trouby necháme zcela vychladnout.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Namísto Calvadosu jsem použila Amaretto.
|