receptty.org/content/arasidovy-cheesecake/index.md
Terezka Tichá e41e576100
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
Dva dezerty
2023-07-25 15:41:54 +02:00

3.7 KiB

+++ title = "Arašídový cheesecake" date = 2023-07-25 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "12" time = "30 min + uležení min 300" source = "upraveno z knihy 365 nízkosacharidových receptů" +++

Korpus
Máslo, rozpuštěné 60 g
Kakaový prášek 45 g
Čekankový sirup 35 g
Mandlová mouka 200 g
Náplň
Čerstvý smetanový sýr 650 g
Arašídové máslo, jemné 250 g
Vanilkový lusk dřeň z 1/2 kusu
Březový cukr 3 lžíce
Smetana ke šlehání 230 ml
Čokoláda
Máslo 25 g
Čokoláda, min 85% podílu kakaa 25 g
Březový cukr 1 lžička
  1. Připravíme si dortovou formu o průměru 26 cm a spodní část vyložíme papírem a stěny vymažeme máslem. Dort bude těžký a nepůjde jednoduše vyndat horem, proto doporučuji použít takovou dortovou formu, které můžete "odepnout" stěnovou část.

Korpus

  1. Do misky si dáme rozpuštěné máslo, přisypeme kakaový prášek, čekankový sirup a vymícháme dohladka.
  2. Přidáme polovinu mandlové mouky a promícháme. Až jsou suroviny spojené, přidáme druhou část a rukou prohněteme.
  3. Propojené těsto dáme do dortové formy a vtlačíme ho tak, aby se rozprostřelo po celém dně formy a ideálně i trochu po stěnách. Takto připravený korpus dáme stranou.

Náplň

  1. Mixérem vymícháme dohromady čerstvý sýr, arašídové máslo, dřeň z vanilkového lusku a jednu lžíci březového cukru.
  2. V jiné míse vyšleháme šlehačku se zbylým březovým cukrem.
  3. Arašídovou směs postupně a za stálého mixování zašleháváme do šlehačky. Dle chuti můžeme ještě přisladit, ale nemělo by být potřeba.
  4. Hotovou náplň přesuneme na korpus a rovnoměrně rozetřeme. Není potřeba roztírat až úplně ke stěnám. Doporučuji tam nechat trochu prostoru, aby se dort z formy dobře vyndaval.

Čokoláda

  1. Ve vodní lázni rozpustíme máslo s hořkou čokoládou a bžezovým cukrem.

  2. Čokoládovou polevu nalijeme, pocákáme či jinak naneseme na hotový dort. Pro umělecký dojem můžeme použít i zdobící sáček.

  3. Dort vložíme do ledničky minimálně na 4 hodiny, ideálně přes noc.

Tipy

  • Na náplň můžeme použít buď jen čerstvý sýr jak je psáno v receptu, nebo ho můžeme nakombinovat s jedním kelímkem mascarpone. Pokud chceme odlehčený, můžeme zvolit jednu vaničku tvarohu a zbytek čerstvého sýra. Hlavní je, abychom měli podobnou strukturu k čerstvému sýru, aby se nám potom cheesecake nerozpadl. A samozřejmě vždy si hlídáme množství, zde konkrétních 650 g.
  • Mandlovou mouku na korpus můžeme vyměnit (nebo částečně namíchat) s jinou oříškovou moukou - vlašskou, makadamovou, arašídovou, lískooříškovou atp. Jen pozor na kokosovou, sice je to také ořech, ale kokosová mouka mnohem víc saje a mohla by působit příliš suše. Maximálně můžeme přidat strouhaný kokos, který však doporučuji koupit bio (ten není tak vyschlý a bez chuti, oproti klasickému).
  • Po krájení dort budete chtít opět vrátit do lednice. Doporučuji na něj zpátky nasadit odepínací stěnovou část. Jak již bylo zmíněno, dort je těžký a mohlo by se stát, že po dlouhém stání v lednici zapůsobí gravitace a dort by se mohl rozjet do stran a nehezky rozplácnout. Tomuto můžete předejít přidáním želatiny ve chvíli, kdy šleháte šlehačku (zde je na mysli želatina prášková průhledná, bez chuti a cukru). Nebo do celé náplně nakonec přimíchat ztužovač na smetanové dorty (ale pozor, ve všech je základem bílý cukr a dezert by již pak nebyl low carb).