receptty.org/content/bylinkova-cocka-s-ruzickovou-kapustou/index.md

2.1 KiB

+++ title = "Bylinková čočka s růžičkovou kapustou" date = 2022-01-11 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["přílohy", "zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "salát", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "4" time = "45" source = "časopis Gurmet" +++

Ingredience
Čočka zelená 150 g
Růžičková kapusta 200 g
Cibule, červená 1 ks
Česnek 2 stroužky
Olivový olej 4 lžíce
Voda 300 ml
Bujon, zeleninový 1 kostka
Petržel 1 svazek
Pažitka 1 svazek
Jarní cibulka 4 stonky
Citronová šťáva z 1/2 citronu
Zálivka
Javorový sirup 1 lžíce
Horčice, dijonská 10 g
  1. Čočku propláchneme a necháme okapat.
  2. Růžičkovou kapustu očístíme (zbavíme prvních ošklivých lístků) a rozkrájíme na poloviny.
  3. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
  4. V hrnci si rohřejeme 2 lžíce olivového oleje. Vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět.
  5. Přisypeme čočku a česnek a opekáme 5 minut.
  6. Přijeleme vodu a rozdrobíme kostku bujonu. Vaříme odkryté 20 minut, dokud se nevypaří voda.
  7. Mezitím si nadrobno pokrájíme pažitku a petžel. Jarní cibulku na tenké proužky.
  8. Uvařenou čočku si přesypeme do větší mísy a promícháme s pokrájenou pažitkou, petrželí a polovinou jarní cibulky. Trochu bylinek můžeme nechat na ozdobu.
  9. V použitém hrnci si rozehřejeme zbylé 2 lžíce olivového oleje, vsypeme růžičkovou kapustu a zbylou polovinu jarní cibulky. Trochu posolíme a na mírném ohni restujeme asi 4 minuty.
  10. Přilijeme citronovou šťávu a restujeme dalších 5 minut.
  11. Kapustu přisypeme do mísy s čočkou a promícháme.
  12. V malé mističce si promícháme javorový sirup a horčici.
  13. Servírujeme pokapané zálivkou a ozdobené odloženými bylinkami.

Tipy

  • Růžičkovou kapustu můžeme použít i mraženou. Jen je předtím potřeba jí oživit blanšírováním: kapustičku vložíme do vroucí osolené vody na 1 minutu. Poté zchladíme šokem v ledové lázni. A poté jí můžeme používat stejně jako čerstvou.