2.2 KiB
2.2 KiB
+++ title = "Odlehčená musaka bez mouky" date = 2024-02-08 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné"]
[extra] portions = "4" time = "60" source = "DietDoctor.com" +++
Základ | |
---|---|
Lilek | 450 g |
Olivový olej | 60 ml |
Cibule | 1 ks |
Česnek | 2 stroužky |
Skořice | 1 lžíce |
Paprika mletá | 1 lžíce |
Oregano, sušené | 1 lžíce |
Sůl | 1 lžička |
Pepř, mletý | 1/2 lžičky |
Mleté maso, kuřecí (nebo jiné) | 500 g |
Rajčatová passata | 120 ml |
Sýrová omáčka | |
---|---|
Smetana ke šlehání | 180 ml |
Cream cheese (např. Philadelphia) | 100 g |
Česnek | 1 stroužek |
Sůl | 1 špetka |
Muškátový oříšek | 1 špetka |
Gouda, strouhaná | 230 g |
Základ
- Troubu předehřejeme na 175°C. Připravíme si pečící mísu (nebo čtyři menší).
- Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky asi 1x1 cm.
- Oloupeme si cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme nadrbno, česnek můžeme prolisovat.
- Koření (skořice, paprika, oregano, sůl a pepř) si můžeme smíchat v misce.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přisypeme lilkové kostičky a na středním plameni je smažíme za občasného míchání.
- Do pánve přidáme cibuli, česnek a směs koření. Za stáleho mícháme smažíme, dokud kostičky cibule a lilku nebudou trochu změklé a zlatavé.
- Přidáme mleté kuřecí maso, vmícháme a za občasného mícháme počkáme, dokud nebude mleté hotové.(Mezitím můžeme začít vařit sýrovou omáčku).
- Poté přilijeme passatu a ještě chvíli necháme prolnout chutě. Poté vypneme pod pánvičkou plotýnku.
Sýrová omáčka
- V pánvi si smícháme smetanu a krémový sýr a na mírném plameni zahříváme.
- Poté prolisujeme česnek, osolíme, přisypeme muškátový oříšek a polovinu sýru. Mícháme dokud se sýr nerozpustí a nevznikne krémová omáčka. Připadně můžeme ještě dochutit.
Přesun do mísy
- Do mísy přesuneme směs s lilkem a kuřetem, navrch rovnoměrně polijeme sýrovou omáčku a posypeme zbylou strouhanou goudou.
- Mísu vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut, dokud sýr nezezlátne.