38 lines
1.2 KiB
Markdown
38 lines
1.2 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Ledový černý čaj s ovocem"
|
|
date = 2021-03-01
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["nápoje"]
|
|
tagy = ["čaj"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "1.5 litru"
|
|
time = "25 min + chlazení 90"
|
|
source = "Gurmet"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Voda | 1,5 l
|
|
Nektarinka | 1 ks
|
|
Meruňka | 2 ks
|
|
Maliny | 1 hrst
|
|
Hruška | 1 ks
|
|
Černý čaj | 4 sáčky
|
|
Cukr / med | dle chuti
|
|
Máta | 4 snítky
|
|
|
|
1. Do velkého hrnce nalijeme vodu.
|
|
1. Ovoce omyjeme, nakrájíme a vsypeme do vody.
|
|
1. Přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
|
|
1. Do vody vložíme sáčky čaje a necháme asi 5 minut louhovat.
|
|
1. Ovoce v čaji trochu rozšťoucháme (pokud to půjde), aby pustilo co nejvíce šťávy.
|
|
1. Tekutiny přecedíme, dle chuti osladíme a dáme vychladit.
|
|
1. Podáváme s ledem a snítkami máty. Můžeme nazdbit i použitím ovocem.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Pokud máme více času můžeme čaj louhovat i za studena. Stačí sáčky (nebo sítko se sypeným čajem) vložit do studené vody a nechat louhovat 12-24h v lednici. Takto lze připravit černý čaj, ovocný i rooibos. Zeleným čajům prospívá tento postup nejvíce, jelikož dlouhá doba macerace neuvolňuje téměř žádné třísloviny a vyniknou všechny chuťové tóny.
|