43 lines
1.3 KiB
Markdown
43 lines
1.3 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Celerová pomazánka"
|
|
date = 2021-01-11
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["pomazánky"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "15"
|
|
source = "kniha Pomazánky a saláty"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Sterilizovaný celer | 150 g
|
|
Vařené vejce | 3 ks
|
|
Nakládaná okurka | 2 kusy
|
|
Cibule | 1 malý kus
|
|
Zakysaná smetana | 4 lžíce
|
|
Citronová šťáva | 1 lžička
|
|
Cukr |
|
|
Sůl |
|
|
Pepř |
|
|
Čerstvý kopr nebo pažitka |
|
|
|
|
1. Celer scedíme a pořádně z něj vymačkáme co nejvíce šťávy. Pokrájíme ho nadrobno a dáme do mísy.
|
|
1. Vejce pokrájíme na kostičky.
|
|
1. Okurky hodně osušíme a nastrouháme najemno.
|
|
1. Cibulku nakrájíme hodně nadrobno.
|
|
1. Vše přidáme k celeru.
|
|
1. Do mísy přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu, trochu soli, pepře a vše důkladně promícháme.
|
|
1. Petrželku a/nebo kopr pokrájíme nadrobno, přidáme k pomazánce, naposledy zamícháme. Případně ještě ochutnáme a dochutíme.
|
|
1. Uložíme aspoň na 20 minut do ledničky.
|
|
1. Podáváme s pečivem, nejlépe tmavým nebo domácím čerstvě upečeným.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Namísto klasické cibule můžeme použít jarní cibulku.
|
|
- Pokud celer a okurky důkladně neosušíme, ak pomazánka bude tekutější.
|