2.6 KiB
2.6 KiB
+++ title = "Philadelphia Sushi Roll" date = 2021-03-01 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["bezlepkové"]
[extra] portions = "cca 35 kousků" time = "120" source = "PremediatedLeftovers.com" +++
Rýže | |
---|---|
Sushi rýže | 2 hrnky |
Voda | 3 hrnky |
Rýžový ocet | 2 lžíce |
Cukr | 2 lžíce |
Sůl | 1 lžíce |
Sushi | |
---|---|
Uzený losos | 100 g |
Okurka | 1 kus |
Nori řasa | 4 listy |
Krémový sýr Philadelphia | 100 g |
K podávání | |
---|---|
Wasabi pasta | |
Sójová omáčka | |
Nakládaný zázvor |
Příprava rýže
- Rýži připravte buď podle návodu nebo v rýžovaru a připravenou zalijeme vodou.
- V rendlíku smícháme ocet, cukr a sůl.
- Na sporáku zahříváme na nízký plamen, dokud se vše nespojí.
- Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
- Uvařenou rýži přesypeme do velké mísy, přilijeme octovou směs a lehce, ale řádně, promícháme.
- Dáme stranou a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Můžeme sem tam promíchat.
Příprava sushi
- Lososa nakrájíme na proužky.
- Okurku rozpůlíme, vydlabeme semínkový vnitřek a nakrájíme na tenké proužky.
- Pokud máme čerstvý sýr v kostce nebo v tužším formě, tak nakrájíme na proužky / pruhy.
- Nori řasu položíme na prkénko hrubou stranou nahoru.
- Na řasu vložíme zhruba 2 lžíce rýže. Navlhčíme si prsty a lehce rozprostřeme po celém povrchu - vynecháme pouze u jedné z delší strany, a to asi 1,5 cm.
- Řasu si otočíme tak, aby byla strana s volným pruhem byla od nás a dlouhá strana polepená rýží byla nejblíž k nám.
- Po delší straně, asi 2 cm od kraje, nanášíme suroviny: na bližší stranu naneseme vrstvu lososa, okurkový proužek a krémový sýr. Pokud máme sýr pouze mazací, tak nejprve zhruba polovinu ryže namažeme vrstvou sýru a poté navrstvíme lososa a okurku. Použijeme vlastní odhad, aby náplně nebylo moc ani málo.
- Namočíme si prsty do vody a potřeme tak obnaženou část řasy.
- Jemně začneme balit řasu, a to od dlouhé strany, kterou máme nejblíže u sebe. Během balení musíme rolku lehce utahovat. Ne však moc, jinak se může rozpadnou či protrhnout.
- Namokřenou stranou řasu uzavřeme
- Vezmeme si ostrý nůž a lehce namočíme jeho čepel. Krájíme kolečka asi 1,5 cm široká. Mezi řezy si můžeme nůž opět namočit. Z jedné rolky bychom takto měli dostat cca 10-12 koleček.
- Celý postup balení rolky opakujeme tak dlouho, dokud nevypotřebujeme všechny rýži.
- Podávát můžeme s wasabi pastou, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem..