receptty.org/content/makovec-bez-mouky/index.md
Terezka Tichá ec2b898bc0
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
Makovec, tvarohove knedliky a wok se seitanem
2023-08-07 21:10:21 +02:00

38 lines
1.4 KiB
Markdown

+++
title = "Makovec bez mouky"
date = 2023-08-07
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "1 plech o velikosti 27x23"
time = "10 + pečení 25"
source = "JsemLowCarb.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Vejce | 4 ks
Kokosový olej | 55 g
Bílý jogurt | 80 g
Mák, mletý | 200 g
Mouka z vlašských ořechů | 50 g
Kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička
Sůl | 1 malá špetka
Vanilkový extrakt | pár kapek
Citronový kůra (volitelná) | 1 špetka
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
1. Vejce vyšleháme s rozpuštěným kokosovým oleje a jogurtem.
1. Přisypeme všechny zbylé ingradience a vytvoříme tekuté těsto. Pokud by se nám zdálo málo tekuté, můžeme přilít trochu mléka. Pokud naopak moc tekuté, přidáme trochu máku nebo ořechové mouky.
1. Těsto nalijeme na připravený plech a dáme péct na 20-25 minut (zkusíme špejlí).
1. Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout.
### Tipy
- Makovec je možné potřít různými krémy nebo ovocnými rozvary, záleží na fantazii a zásobě v kuchyni. Různě můžeme kombinovat mezi sebou např. mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu, šlehačku ke šlehání (klidně i vyšlehanou), bílý jogurt atd. Já vyzkoušela zakysanou smetanu s bílým jogurtem a osladila jsem to trochou čekankového sirupu.