Terezka Tichá
e41e576100
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
44 lines
1.9 KiB
Markdown
44 lines
1.9 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Koláč se ztracenými jablky"
|
|
date = 2023-07-25
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["dezerty"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "8"
|
|
time = "15 min + pečení 45"
|
|
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Vejce | 4 ks
|
|
Březový cukr | 40 g
|
|
Skořice | 1 lžička
|
|
Sůl | 1 špetka
|
|
Kypřící prášek s vinným kamenem | 1/4 lžičky
|
|
Máslo, rozpuštěné | 20 g
|
|
Mandlová mouka | 200 g
|
|
Mléko, mandlové nebo kokosové | 2-3 lžíce
|
|
Jablka, nakyslá | 3-4 ks
|
|
Mandle, nasekané nebo plátky | 2 lžíce
|
|
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 175°C. Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme papírem, stěny můžeme vytřít máslem nebo použít kokosový olej ve spreji.
|
|
1. V míse vyšleháme do pěny vejce, březový cukr, skořici, sůl a prášek do pečiva.
|
|
1. Přilijeme rozpuštěné máslo a zašleháme.
|
|
1. Přisypeme mandlovou mouku a dle konzistence těsta přilejeme 2-3 lžíce mléka a naposledy zašleháme. Těsto by mělo být takové, aby nebyl problém ho rozetřít ve formě. Tedy ne příliš tuhé, ale ani nechceme, aby nám protákalo formou ven.
|
|
1. Jablka omyjeme, rozkrájíme, vyřízneme jadřince a pokrájíme na menší kostky.
|
|
1. Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně rozetřeme.
|
|
1. Na těsto posypeme jablečné kousky, taktéž rovnoměrně, a rukou lehce zatlačíme do těsta.
|
|
1. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Poté zakryjeme pečícím papírem a dále pečeme 25-30 minut.
|
|
1. Koláč vyndáme a necháme úplně vychladnout. Před krájením opatrně nožem obkroužíme okolo stěn a uvolníme připečené stěny dortu.
|
|
1. Podávat můžeme například posypané moučkovým březovým cukrem nebo s vyšlehanou domácí šlehačkou.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Po vychladnutí můžeme dort také potřít krémem z vyšlehané šlehačky a mascarpone.
|
|
|