receptty.org/content/zeleninovy-wok-se-seitanem/index.md
Terezka Tichá ec2b898bc0
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
Makovec, tvarohove knedliky a wok se seitanem
2023-08-07 21:10:21 +02:00

2.1 KiB

+++ title = "Zeleninový wok se seitanem" date = 2023-08-07 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce2"]

[extra] portions = "2" time = "25" +++

Jednoduché a velmi rychlé jídlo, do kterého můžeme zapracovat sezónní zeleninu, kterou máte zrovna v kuchyni - kromě zmiňované papriky, cukety a pórku, je možné použít třeba brokolici, mrkev, čínské zelí, patizon, houby (osmahneme zvlášť) nebo i bambusové výhonky, sójové klíčky, atp.

Ingredience
Konjakové nudle 200 g
Cibule, červená 1 ks
Česnek 2 stroužky
Paprika, červená 1 ks
Cuketa asi 200 g
Pórek asi 3 listy
Seitan 200 g
Olej
Sójová omáčka
Tamarindová pasta
Koření na čínu
Arašídy asi 2 hrsti
Sezamová semínka na ozdobu
  1. Konjakové nudle scedíme, propláchneme a necháme okapat.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Papriku, cuketu a pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké proužky dlouhé asi 5 cm.
  4. Seitan taktéž nakrájíme na proužky, plátky nebo menší kousky.
  5. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a osmahneme na něm seitan.
  6. Až bude seitan opečený, přisypeme cibuli a česnek. V případě potřeby ještě zakápneme olejem. Posypeme trochou koření na čínu a mícháme.
  7. Poté přidáme zbylou zeleninu nakrájenou na proužky, arašídy, posypeme asi 1 lžící koření na čínu, polijeme asi 2 lžícemi sójové omáčky a 1 lžící tamarindové omáčky. Vše promícháme.
  8. Až bude zelenina trochu osmahlá, ale zároveň ještě křupavá, tak přidáme scezené konjakové nudle. Teď už jen mícháme, zahříváme a dochutíme dle potřeby.
  9. Podáváme posypané sezamovými semínky.

Tipy

  • Seitan můžeme vyměnit za tempeh nebo tofu.
  • Konjakové nudle stejně dobře můžeme nahradit třeba rýžovými, soba či jinými nudlemi (jen je musíme včas uvařit) nebo rýží (kterou bych sevírovala asi rovnou na talíř a nemíchala do směsi. Pak samozřejmě nebude pokrm nízkosacharidový.