receptty.org/content/rychla-mexicka-polevka/index.md
Emil Miler 441beabab6
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 32s
Update content/rychla-mexicka-polevka/index.md
2024-02-08 12:18:16 +01:00

1.7 KiB

+++ title = "Mexická polévka" date = 2021-01-04 author = "Terezka & Emil"

[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["pikantní", "bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "6" time = "20" +++

Ingredience
Hověyí mleté maso 350 g
Cibule bílá 1 ks
Cibule červená 1 ks
Olivový olej 2 lžíce
Červené fazole sterilizované 400 g
Kukuřice sterilizovaná 340 g
Rajčata krájená sterilizovaná 400 g
Hovězí vývar 1 litr
Koriandr
Tabasco
Pepř
Sůl
Přílohy & zdobení
Tortilla 4 ks
Limetka 1 ks
Zakysaná smetana 1 kelímek
Mix koření
Sůl 1 lžička
Černý pepř 1 lžička
Kmín 1/2 lžičky
Římský kmín 1/2 lžičky
Paprika 1/2 lžičky
Sušený česněk 1/2 lžičky
Sušená cibule 1/2 lžičky
Oregano 1/2 lžičky
Chilli vločky
  1. Cibule nakrájíme nadrobno.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku (asi 2 minuty).
  3. Přidáme a osmahneme maso a směs koření.
  4. Mezitím slijeme a lehce propláchneme fazole a kukuřici.
  5. Přilijeme všechny tři plechovky - fazole, kukuřice a rajčata.
  6. Přilijeme vývar a povaříme asi 10 minut.
  7. Přidáme koriandr a sundáme z plotny.
  8. Mezitím nasucho rozpálíme menší pánev. Vezmeme tortillu, namočíme si ruku a potřeme ji, aby byla vlhká. Tortilly postupně z obou stran opečeme na pánvi.
  9. Tortilly rozkrájíme na čtvrtiny.
  10. Polévku ochutíme tabascem (případně i solí a pepřem).
  11. Podáváme v misce, ozdobenou lžící zakysané smetany, klínkem limetky a čtyřmi čtvrtkami opečené tortilly.

Tipy

  • Do polévky se hodí i hotové kuřecí maso. Stačí ho natrhat a přidat společně s konzervami.