49 lines
1.7 KiB
Markdown
49 lines
1.7 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Italské rizoto s bazalkovým pestem"
|
|
date = 2020-01-20
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "30"
|
|
source = "iGurmet"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Olivový olej | 4 lžíce
|
|
Cibule | 1 ks
|
|
Česnek | 2 stroužky
|
|
Arborio rýže | 300 g
|
|
Bílé suché víno | 100 ml
|
|
Vývar | 750 ml
|
|
Máslo | 1 lžíce
|
|
Nastrouhaný parmezán | 100 g
|
|
Bazalkové pesto | 2 lžíce
|
|
|
|
Salátek ||
|
|
-|-
|
|
Sušená rajčata | 6 ks
|
|
Rukola | 2 hrsti
|
|
Sůl |
|
|
Pepř |
|
|
Olivový olej |
|
|
|
|
1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
|
|
1. V hluboké pánvi rozehřejeme olej. Přisypeme cibuli a po chvíli česnek. Necháme zesklovatět.
|
|
1. Vsypeme nepropláchnutou rýži a mícháme. Rýže za chvíli "zprůhlední".
|
|
1. V tuto chvíli vlijeme najednou bílé víno a mícháme. Víno se za chvíli vsákne do rýže.
|
|
1. Poté po sběračkách přiléváme vývar a stále mícháme. Další sběračku vlijeme vždy pokaždé, když už je předchozí várka vsáknutá. Takto postupujeme až do vypotřebování vývaru. Bude to trvat 15-20 minut.
|
|
1. V tuto chvíli je potřeba rýži ochutnat. Měla by být na skus. Pokud je tvrdší, přilijeme ještě trochu vody a necháme opět vsáknout.
|
|
1. Hotovou rýži odstavíme z plotny. Vmícháme máslo, parmezán a pesto. Necháme chvilku odpočinout.
|
|
1. Mezitím si vytvoříme rychlý salátek. Sušená rajčata nakrájíme na malé kousky.
|
|
1. Do misky vložíme rukolu, rajčátka, osolíme, opepříme a zalijeme trochou olivového oleje.
|
|
1. Na mělký talíř navrstvíme kopeček rizota a ozdobíme ho salátkem.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Rýže pro italská rizota se nepromývá. Díky tomu si v sobě zachová škrob a bude více lepit. |