2.1 KiB
2.1 KiB
+++ title = "Bylinková čočka s růžičkovou kapustou" date = 2022-01-11 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["přílohy", "zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "salát", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "4" time = "45" source = "časopis Gurmet" +++
Ingredience | |
---|---|
Čočka zelená | 150 g |
Růžičková kapusta | 200 g |
Cibule, červená | 1 ks |
Česnek | 2 stroužky |
Olivový olej | 4 lžíce |
Voda | 300 ml |
Bujon, zeleninový | 1 kostka |
Petržel | 1 svazek |
Pažitka | 1 svazek |
Jarní cibulka | 4 stonky |
Citronová šťáva | z 1/2 citronu |
Zálivka | |
---|---|
Javorový sirup | 1 lžíce |
Horčice, dijonská | 10 g |
- Čočku propláchneme a necháme okapat.
- Růžičkovou kapustu očístíme (zbavíme prvních ošklivých lístků) a rozkrájíme na poloviny.
- Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
- V hrnci si rohřejeme 2 lžíce olivového oleje. Vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět.
- Přisypeme čočku a česnek a opekáme 5 minut.
- Přijeleme vodu a rozdrobíme kostku bujonu. Vaříme odkryté 20 minut, dokud se nevypaří voda.
- Mezitím si nadrobno pokrájíme pažitku a petžel. Jarní cibulku na tenké proužky.
- Uvařenou čočku si přesypeme do větší mísy a promícháme s pokrájenou pažitkou, petrželí a polovinou jarní cibulky. Trochu bylinek můžeme nechat na ozdobu.
- V použitém hrnci si rozehřejeme zbylé 2 lžíce olivového oleje, vsypeme růžičkovou kapustu a zbylou polovinu jarní cibulky. Trochu posolíme a na mírném ohni restujeme asi 4 minuty.
- Přilijeme citronovou šťávu a restujeme dalších 5 minut.
- Kapustu přisypeme do mísy s čočkou a promícháme.
- V malé mističce si promícháme javorový sirup a horčici.
- Servírujeme pokapané zálivkou a ozdobené odloženými bylinkami.
Tipy
- Růžičkovou kapustu můžeme použít i mraženou. Jen je předtím potřeba jí oživit blanšírováním: kapustičku vložíme do vroucí osolené vody na 1 minutu. Poté zchladíme šokem v ledové lázni. A poté jí můžeme používat stejně jako čerstvou.