1.2 KiB
1.2 KiB
+++ title = "Ledový černý čaj s ovocem" date = 2021-03-01 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["nápoje"] tagy = ["čaj"]
[extra] portions = "1.5 litru" time = "25 min + chlazení 90" source = "Gurmet" +++
Ingredience | |
---|---|
Voda | 1,5 l |
Nektarinka | 1 ks |
Meruňka | 2 ks |
Maliny | 1 hrst |
Hruška | 1 ks |
Černý čaj | 4 sáčky |
Cukr / med | dle chuti |
Máta | 4 snítky |
- Do velkého hrnce nalijeme vodu.
- Ovoce omyjeme, nakrájíme a vsypeme do vody.
- Přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
- Do vody vložíme sáčky čaje a necháme asi 5 minut louhovat.
- Ovoce v čaji trochu rozšťoucháme (pokud to půjde), aby pustilo co nejvíce šťávy.
- Tekutiny přecedíme, dle chuti osladíme a dáme vychladit.
- Podáváme s ledem a snítkami máty. Můžeme nazdbit i použitím ovocem.
Tipy
- Pokud máme více času můžeme čaj louhovat i za studena. Stačí sáčky (nebo sítko se sypeným čajem) vložit do studené vody a nechat louhovat 12-24h v lednici. Takto lze připravit černý čaj, ovocný i rooibos. Zeleným čajům prospívá tento postup nejvíce, jelikož dlouhá doba macerace neuvolňuje téměř žádné třísloviny a vyniknou všechny chuťové tóny.