64 lines
2.3 KiB
Markdown
64 lines
2.3 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Keralské kuřecí kari s kokosovým mlékem"
|
|
date = 2022-01-18
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["maso"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "drůbež", "indická kuchyně", "keto", "low carb", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4-5"
|
|
time = "60"
|
|
source = "A Little Bit of Spice.com"
|
|
+++
|
|
|
|
Maso ||
|
|
-|-
|
|
Kuřecí prsa | 1 kg
|
|
|
|
Marináda ||
|
|
-|-
|
|
Chilli, mleté | 2 lžičky
|
|
Kurkuma | 1 lžička
|
|
Sůl | 1,5 lžičky
|
|
|
|
Koření do omáčky ||
|
|
-|-
|
|
Chilli, mleté | 1,5 lžičky
|
|
Koriandr, mletý | 2 lžíce
|
|
Fenykl, mletý | 2 lžičky
|
|
Garam Masala | 1,5 lžičky
|
|
|
|
Omáčka ||
|
|
-|-
|
|
Cibule, červená | 4 ks
|
|
Chilli paprička, zelené | 1 ks
|
|
Zázvor | 5 cm
|
|
Rajče | 4 ks
|
|
Koriandr, listy | 2 lžíce
|
|
Olej, kokosový / olivový |
|
|
Kari listy | 3 ks
|
|
Česneková pasta | 1,5 lžíce
|
|
Kokosové mléko, husté | 400 g
|
|
Sůl |
|
|
|
|
### Maso
|
|
1. Kuře omyjeme, osušíme, očistíme a pokrájíme na kostky. Dáme ho do mísy.
|
|
1. Zasypeme kořením na marinádu, promícháme a necháme 30 minut uležet.
|
|
|
|
### Omáčka
|
|
1. Mezitím si smícháme v mističce koření na omáčku.
|
|
1. Cibuli oloupeme a spolu s chilli papričkou nakrájíme na menší kostičky.
|
|
1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno.
|
|
1. Rajče omyjeme a nakrájíme na kostičky.
|
|
1. Listy koriandru pokrájíme na jemno.
|
|
1. Ve větším hrnci nebo pánvi si rozehřejeme asi 3 lžíce oleje. Osmahneme na něm cibuli a kari listy.
|
|
1. Když je cibule lehce průhledná přidáme zázvor a česnekovou pastu. Necháme rozvonět.
|
|
1. Přisypeme připravenou směs koření a vše několik minut smažíme. Pokud by se začala směs přichytávat ke dnu, tak podlijeme ještě trochu olejem.
|
|
1. Přisypeme rajčata a za občasného mícháme necháme asi 8 minut povařit. Můžeme ochutnat a kdyžtak přisypat trochu soli.
|
|
1. Vsypeme marinovaná kuřecí prsa, promícháme a přikryjeme. Vaříme na slabý aý střední plamen tak dlouho, dokud kuře nepustí vodu. Poté zesílíme na střední plamen.
|
|
1. Pokličku odložíme a necháme omáčku trochu vyvařit, aby zhoustla. Nesmíme to však přehnat a nechat odpařit příliš mnoho vody.
|
|
1. Přilijeme kokosové mléko a vsypeme listy koriandru. Přivedeme k varu a ještě chvíli necháme povařit.
|
|
1. Podáváme s ryží, indickými plackami či jakoukoli jinou indickou přílohou. Výborná je k tomu raita, která zjemní pálivost omáčky. |