2.4 KiB
2.4 KiB
+++ title = "Lehký bezlepkový mangový dort" date = 2025-07-10 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]
[extra] portions = "8" time = "60" +++
Korpus | |
---|---|
Vejce | 4 větší kusy |
Xylitol | 60 g |
Mandlová mouka | 200 g + na vymazání |
Citronová kůra | z 1 bio citronu |
Kypřící prášek bez fosfátů | 1 vrchovatá lžička |
Sůl | 1 špetka |
Vanilkový extrakt | pár kapek |
Kokosový olej | na vymazání |
Krém a náplň | |
---|---|
Mango, zralé | 1 ks |
Mascarpone, vychlazené | 250 g |
Xylitol, moučka | 2 lžíce |
Smetana ke šlehání, vychlazená | 250 ml |
Máta | na ozdobu |
Korpus
- Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme papírem a strany vymažeme kokosovým olejem a vysypeme mandlovou moukou.
- Bílky vyšleháme do pěny a dáme stranou.
- Žloutky s xylitolem vyšleháme do světlé pěny (trvá to asi 5-7 minut).
- Ke žloutkové pěně přisypeme mandlovou mouku, citronovou kůru, kypřící prášek, sůl a pár kapek vanilkového extraktu.
- Těsto přelijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct n a30-35 minut (vyzkoušíme špejlí).
- Formu vyndáme z trouby a po 10 minutách opatrně vyndáme korpus. Necháme ho vychladnout na mřížce.
Krém a náplň
- Mezitím i nakrájíme mango na kostičky a dáme stranou. Můžeme rozdělit do dvou misek na "hezčí", které použijeme navrch na ozdobu, kostičky a ty méně hezčí, které dáme dovnitr dortu.
- Vyšleháme vychlazené mascarpone s moučkoým xylitolem.
- Poté pomalu přiléváme smetanu ke šlehání a šleháme do pevného krému (ale dáváme pozor, ať nepřešleháme.
Stavba dortu
- Korpus rozřízneme na dva pláty.
- Asi polovinu krému natřeme na spodní plát s tím, že okraje krému jsou trochu vyvýšené (bude to vypadat jak místo na rybníček).
- Do vytvořeného místa dáme asi polovinu manga.
- Přiklopíme druhým plátek, naneseme zbytek krému, tkerý hezky rozetřeme a ozdobíme zbývajícím mangem.
- Můžeme ozdobit lístky máty a necháme v lednici minimálně 3 hodiny zatuhnout a chutě se hezky prolnou.
Tipy
- Pokud bude z manga hodně šťávu, můžeme trochou šťávy potřít jednotlivé pláty korpusu, aby byl šťavntější. Ale ne moc, jinak bude příliš mokrý.
- Můžeme použít i jiné ovoce, dle aktuálních možností. Nebo i nějaký mix.