Files
receptty.org/content/chai-koncentrat/index.md
Terezka Tichá fe31ab7308
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
Dort, bublanina, pečený květák s tofu, chai
2025-07-10 21:39:24 +02:00

44 lines
2.0 KiB
Markdown

+++
title = "Chai koncentrát"
date = 2025-07-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "800 ml"
time = "45"
+++
Ingredience ||
-|-
Voda | 1 litr
Skořice, mletá | 2 lžíce
Kardamom | 1 lžička
Zázvor, sušený mletý (nebo čerstvý) | 1 lžíce
Hřebíček mletý nebo celý | 1 lžička
Muškátový oříšek, strouhaný | 1/4 lžičky
Chilli | 1 špetka
Černý pepř | 5 kuliček
Černý sypaný čaj | 5 lžic
Badyán | 2 hvězdičky (volitelné)
Sladidlo (viz Tipy) | cca 100 g
1. Do rendlíku vlijeme vodu, vsypeme všechno koření, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 30 minut.
1. Poté odstavíme z plotny, vsypeme černý čaj anechme louhovat 5-10 minut - záleží, jak moc silný koncentrát požadujeme.
1. Precedíme přes jemné síto, přidáme sladidlo a promícháme. Množství sladidla je orientační - koncentrát musí být sladší, jelikož v npoji se poté rozředí mlékem či vodou.
1. Přelijeme do vhodné nádoby, například uzavíratelné lahve a necháme vychladnout.
1. V lednici vydrží i tři týdny.
## Použití koncentrátu
1. Za studena: Do sklenice vložíme několik kostek ledu, zalijeme mlékem asi do 3/5. Nalijeme 1-2 panáky chai koncentrátu. Dle potřeby můžeme přidat trochu vody.
1. Za tepla: Do sklenice nebo hrnečku vlijeme 1-2 panáky chai koncentrátu a zalijeme teplým (našlehaným) mlékem.
### Tipy
- Černý čaj doporučuji kvlaitní, třeba Assam, případně Ceylon nebo může být i English Breakfast.
- Sladidlo může být čekankový sirup, xylitol, kokosový sirup, datlový sirup či případně i kvalitní třtinový cukr. Každé sladidlo má však jinou "sílu" slazení, takže je potřeba dle chuti.
- Pro silnější aroma koření můžeme celé kusy koření (tedy vše, kromě mletého koření), opražit nasucho v rendlíku zhruba 60 vteřin (nesmí se začít připalovat). Potom teprve zalijeme voudou a přidáme zbylé koření.