receptty.org/content/odlehcena-musaka-bez-mouky/index.md

2.2 KiB

+++ title = "Odlehčená musaka bez mouky" date = 2024-02-08 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné"]

[extra] portions = "4" time = "60" source = "DietDoctor.com" +++

Základ
Lilek 450 g
Olivový olej 60 ml
Cibule 1 ks
Česnek 2 stroužky
Skořice 1 lžíce
Paprika mletá 1 lžíce
Oregano, sušené 1 lžíce
Sůl 1 lžička
Pepř, mletý 1/2 lžičky
Mleté maso, kuřecí (nebo jiné) 500 g
Rajčatová passata 120 ml
Sýrová omáčka
Smetana ke šlehání 180 ml
Cream cheese (např. Philadelphia) 100 g
Česnek 1 stroužek
Sůl 1 špetka
Muškátový oříšek 1 špetka
Gouda, strouhaná 230 g

Základ

  1. Troubu předehřejeme na 175°C. Připravíme si pečící mísu (nebo čtyři menší).
  2. Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky asi 1x1 cm.
  3. Oloupeme si cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme nadrbno, česnek můžeme prolisovat.
  4. Koření (skořice, paprika, oregano, sůl a pepř) si můžeme smíchat v misce.
  5. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přisypeme lilkové kostičky a na středním plameni je smažíme za občasného míchání.
  6. Do pánve přidáme cibuli, česnek a směs koření. Za stáleho mícháme smažíme, dokud kostičky cibule a lilku nebudou trochu změklé a zlatavé.
  7. Přidáme mleté kuřecí maso, vmícháme a za občasného mícháme počkáme, dokud nebude mleté hotové.(Mezitím můžeme začít vařit sýrovou omáčku).
  8. Poté přilijeme passatu a ještě chvíli necháme prolnout chutě. Poté vypneme pod pánvičkou plotýnku.

Sýrová omáčka

  1. V pánvi si smícháme smetanu a krémový sýr a na mírném plameni zahříváme.
  2. Poté prolisujeme česnek, osolíme, přisypeme muškátový oříšek a polovinu sýru. Mícháme dokud se sýr nerozpustí a nevznikne krémová omáčka. Připadně můžeme ještě dochutit.

Přesun do mísy

  1. Do mísy přesuneme směs s lilkem a kuřetem, navrch rovnoměrně polijeme sýrovou omáčku a posypeme zbylou strouhanou goudou.
  2. Mísu vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut, dokud sýr nezezlátne.