receptty.org/content/korenene-zeleninove-byriani/index.md

1.6 KiB

+++ title = "Kořeněné zeleninové byriani" date = 2020-07-05 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "4-6" time = "45" +++

Ingredience
Cibule 1 ks
Česnek 3 stroužky
Řapíkatý celer 2 stonky
Brambory 2 ks
Rajče 1 ks
Mrkev 1 ks
Červená paprika 1 ks
Květák 1/4 hlávky
Zázvor čerstvý 2 cm
Olej/máslo 2 lžíce
Zeleninový vývar 900 ml
Dlouhozrnná rýže 400 g
Zakysaná smetana 1 kelímek
Ingredience
Kajenský pepř 1/4 lžičky
Pepř mletý černý 1/2 lžičky
Garam Masala 2 lžičky
Drcený koriandr 1 lžička
Mletá kurkuma 1/2 lžičky
Mletý kardamom 1/4 lžičky
Mletý hřebíček 1/4 lžičky
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
  2. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na drobé kostičky.
  3. Řapíkatý celer nakrájíme na tenká kolečka.
  4. Brambory omyjeme a nakrájíme na kostky. Stejně tak i rajče, mrkev a červenou papriku.
  5. Květák rozebereme na drobné růžičky.
  6. Zázvor nastrouháme naemno.
  7. V malé misce si smícháme všechno koření.
  8. Ve velkém hrnci rozehřejeme tuk a osmahneme na něm cibuli.
  9. Po chvíli přidáme česnek, zázvor, koření a všechnu zeleninu.
  10. OChvíli opékáme, poté přilijeme vývar a trochu osolíme.
  11. Přisypeme rýži, přivedeme k varu a ztlumíme plamen.
  12. Za občasného míchání vaříme 15-20 minut. Rýže i zelenina musí být měkká.
  13. Můžeme podávat se zakysanou smetanou pro zjemnění pálivosti, pokud by někdo potřeboval.

Tipy