receptty.org/content/svickova-neboli-hovezi-na-smetane/index.md
Terezka Tichá f3c6b5069f
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 30s
Oprava překlepů, dopsán tip
2024-09-09 18:45:11 +02:00

4.3 KiB

+++ title = "Svíčková neboli hovězí na smetaně" date = 2021-05-16 author = "Terezka, Emil"

[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlepkové", "omáčka", "pečené"]

[extra] portions = "4" time = "300" source = "KuchařkaProDceru.cz" source_url = "https://www.kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept/" +++

Příprava masa

Pečené maso
Hovězí zadní (kýta) ~800 g
Špek ~100 g
  1. Špek nakrájíme na špalíčky (ideálně devět kousků) asi 1 cm silné a konce seřízneme do špičky. Dáme uležet do mrazáku (ideálně na hodinu), aby do masa hezky vklouzly.
  2. Maso očistíme od viditelných blán, naklepeme ze všech stran paličkou a rukama zformujeme do původního tvaru.
  3. Dlouhým nožem uděláme do masa díry (taktéž ideálně devět) - vodorovně s podložkou a po vlákně masa. Koncem vařečky můžeme díry rozšířit. Do těchto dír poté protýkáme (nikoli špikujeme) zmrzlé špalíčky špeku špičkou napřed.
  4. Přečnívající konce špeku odřízneme.
  5. Připravíme si zapékací mísu s poklicí (pokud nemáme, pomůže alobal).
  6. Maso osolíme, opepříme a svážeme do válečku.
  7. V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Maso vložíme do hrnce a velmi zprudka osmahneme ze všech stran.
  8. Opečené maso přendáme do pekáčku.

Zelenina

Zelenina
Cibule 2 ks
Mrkev 2-3 ks
Celer 1/2 ks
Petržel 1-2 ks
Máslo 2 lžíce
Sádlo 2 lžíce
Cukr 3 lžíce
Ocet 2-3 lžíce
Hořčice 1 lžíce
Hovězí vývar 500 ml
Černý pepř 5 kuliček
Nové koření 5 kuliček
Bobkový list 1 ks
  1. Cibuli oloupeme, mrkev, celer a petržel omyjeme (můžeme oškrábat).
  2. Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky.
  3. Do výpeku z masa nasypeme mrkev, celer a petržel. Restujeme do zezlátnutí.
  4. Poté přidáme cibuli a dále restujeme do zezlátnutí cibule. Zelenina se nesmí začít připékat, jinak vše zhořkne. Pokud by se začala lepit na dno hrnce, podlijeme několika lžícemi vody.
  5. Zezlátlou zeleninu zasypeme cukrem a necháme ho asi 30-60 sekund karamelizovat.
  6. Přilijeme ocet a necháme ho vyvařit.
  7. Přidáme hořčici a podlijeme vývarem (pokud nemáme poctivý vývar radši dáme vodu, a nebudeme to kazit kostkou).
  8. Obsah hrnce zahřejeme k varu a přilijeme do pekáčku k masu.
  9. Přidáme černý pepř, nové koření a bobkový list.
  10. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby na 2 hodiny (max 2,5 h) při 180 stupních.
  11. Každých 30 minut maso otočíme. Upečené maso poznáme jedině tak, že kousek ukrojíme a ochutnáme.
  12. Z pekáčku vyjmeme maso, poližíme ho na talíř a vložíme zpět do trouby. Trouba je již vypnutá a vychládá, ideální teplota je 80-100°C.

Příprava omáčky

Omáčka
Máslo 25 g
Hladká mouka 25 g
Citronová šťáva z 1/2 ks
Sůl
Pepř
Smetana ke šlehání 200 ml
  1. Šťávu ze směsi přecedíme a dáme zatím stranou.
  2. Zeleninu propasírujeme do misky.
  3. Do hrnce (může být ten samý v jakém se osmahlo maso) vložíme máslo a rozehřejeme ho.
  4. K máslu přisypeme mouku a metličkou vymícháme hladkou jíšku. Chvíli smažíme, aby byla světle hnědá.
  5. Přilijeme asi polovinu scezené šťávy a metličkou rozmícháme dohladka. Poté přilijeme zbytek šťávy, přidáme propasírovanou zeleninu a zamícháme. Za občasného mícháme vaříme 20 minut.
  6. Omáčku ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
  7. Úplně na závěr přilijeme smetanu. Již nevaříme, pouze zahřejeme (nechceme, aby se nám smetana v omáčce srazila).
  8. Maso vyndáme z trouby, zbavíme ho provázků a nakrájíme na tenčí plátky.
  9. Na talíř nalijeme trochu omáčky, položíme do něj plátek masa a jako příloha se nejvíce hodí několik plátků knedlíku. Ozdobit můžeme plátkem šlehačkou a plátkem citronu nebo lžičkou sladkých brusinek.

Tipy

  • Vyzkoušeno i s kořenovou zeleninou na svíčkovou (mraženou).
  • Pokud zpečenou směs nechceme pasírovat, ale rozmixovat, tak můžeme. Koření je však potřeba vylovit. Pro jednodušší vyndání je možné všechno koření svázat do plátýnka. Počítejme však s tím, že omáčka bude mnohem hustší, jelikož v ní zůstane všechna vláknina ze zeleniny. Nejspíše zhostne dále i po rozležení, takže případně počítejme s lehkým naředěním uleželé omáčky.