1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Zeleninové byriani" date = 2020-07-05 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["pikantní", "bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "4-6" time = "45" +++
| Ingredience | |
|---|---|
| Cibule | 1 ks |
| Česnek | 3 stroužky |
| Řapíkatý celer | 2 stonky |
| Brambory | 2 ks |
| Rajče | 1 ks |
| Mrkev | 1 ks |
| Červená paprika | 1 ks |
| Květák | 1/4 hlávky |
| Zázvor čerstvý | 2 cm |
| Olej/máslo | 2 lžíce |
| Zeleninový vývar | 900 ml |
| Dlouhozrnná rýže | 400 g |
| Zakysaná smetana | 1 kelímek |
| Ingredience | |
|---|---|
| Kajenský pepř | 1/4 lžičky |
| Pepř mletý černý | 1/2 lžičky |
| Garam Masala | 2 lžičky |
| Drcený koriandr | 1 lžička |
| Mletá kurkuma | 1/2 lžičky |
| Mletý kardamom | 1/4 lžičky |
| Mletý hřebíček | 1/4 lžičky |
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
- Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na drobé kostičky.
- Řapíkatý celer nakrájíme na tenká kolečka.
- Brambory omyjeme a nakrájíme na kostky. Stejně tak i rajče, mrkev a červenou papriku.
- Květák rozebereme na drobné růžičky.
- Zázvor nastrouháme naemno.
- V malé misce si smícháme všechno koření.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme tuk a osmahneme na něm cibuli.
- Po chvíli přidáme česnek, zázvor, koření a všechnu zeleninu.
- OChvíli opékáme, poté přilijeme vývar a trochu osolíme.
- Přisypeme rýži, přivedeme k varu a ztlumíme plamen.
- Za občasného míchání vaříme 15-20 minut. Rýže i zelenina musí být měkká.
- Můžeme podávat se zakysanou smetanou pro zjemnění pálivosti, pokud by někdo potřeboval.