receptty.org/content/rohliky-z-vicedruhove-mouky/index.md

1.3 KiB

+++ title = "Rohlíky z vícedruhové mouky" date = 2020-05-03 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["přílohy", "pečivo"] tagy = ["hrnkové", "levné", "pečené", "rychlé", "vegetarian"]

[extra] portions = "10-12" time = "120" source = "MaminčinyRecepty.cz" +++

Ingredience
Vlažná voda 1 1/4 hrnku
Čerstvé droždí 1/2 kostky
Cukr 1 lžička
Hladká mouka 2 hrnky
Špaldová celozrnná mouka 1 hrnek
Sůl 2 lžičky
Olivový olej 3 lžíce
  1. V 1/4 hrnku vody smícháme cukr a droždí a necháme 10 minut nabobtnat.
  2. V míse smícháme obě mouky a sůl.
  3. K moukám nalijeme olej a zbylou vodu. Přilijeme kvásek a vymícháme hladké těsto.
  4. Necháme 60 minut nakynout. Stačí v pokojové teplotě nebo můžeme i na topení.
  5. Na pomoučněný vál vyklopíme těsto a rozdělíme ho na 10-12 dílků (záleží, jak velké chceme rohlíky).
  6. Z každého kousku těsta vytvoříme požadovaný tvar pečiva a pokládáme je na papírem vyložený plech.
  7. Necháme ještě 15-20 minutek nakynout.
  8. Rohlíky potřeme vodou.
  9. Troubu předehřejeme na 200°C a rohlíky či jiné tvary pečeme 20 minut. V polovině doby je vyndáme, a potřeme slanou vodou (trochu vody plus špetka soli). Vrátíme do trouby otočené a prohozené.
  10. Upečené rohlíky necháme vychladnout.