receptty.org/content/velikonocni-beranek-low-carb/index.md

3.0 KiB

+++ title = "Velikonoční beránek (Low Carb)" date = 2022-04-15 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "1 velký beránek" time = "90" source = "ColorOfLowCarb.cz" +++

Ingredience
Batát 300 g bez slupky
Sůl 1 špetka
Voda 200 ml
Citrony, bio 2 ks
Vejce 4 ks
Smetana ke šlehání 200 g
Vanilkový extrakt 2 lžičky
Med (nebo čekankový sirup) 1-2 lžíce
Ořechová mouka 400 g + na vysypání formy
Kypřící prášek 1 lžička
Jedlá soda 2 lžičky
  1. Oloupaný batát pokrájíme nadrobno, vložíme do kastrůlku, přidáme špetku soli a zalijeme vodou. Přiklopíme pokličkou a vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří (10-15 minut). Poté odstavíme a necháme vychladnout. Zbylo mi asi 270 g batátů.
  2. Troubu si předehřejeme na 170°C.
  3. Formu na beránka si vymažeme máslem a vysypeme trochou oříškové mouky.
  4. Mezitím si omyjeme citrony horkou vodou, osušíme. Ostrouháme z nich kůru a vymačkáme z nich šťávu. Kůru budeme potřebovat všechnu, šťávu 100 ml (vychází cca z obou plodů, záleží na jejich velikosti). Nemusíme se ale bát, nebude to příliš kyselé - batáty jsou hutnější a citrony chuť pozvednou.
  5. Vejce rozdělíme. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky přidáme k batátům.
  6. K batátů se žloutky ještě přilijeme smetanu, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Rozmixujeme do hladké hmoty. V původním receptů paní radí tyčovám mixérem. Já měla batáty krásně měkké a šlo to velmi dobře klasickým ručním mixérem s metlami.
  7. V tuto chvíli trochu ochutnejte a oslaďte dle potřeby medem nebo jiným sladidlem. Opět zamíchejte.
  8. V jiné míse smíchejte ořechovou mouku, kypřící prášek a jedlou sodu.
  9. K mokré směsi vmícháme suchou směs. Pracujeme rychle, soda v kyselém prostředí již začíná pracovat.
  10. Nakonec vmícháme jemně a opatrně sníh z bílků.
  11. Těsto přesuneme do formy a vršek uhladíme stěrkou. Vložíme do trouby a pečeme cca hodinu. Po 45 minutách zkusíme píchnout do těsta špejlí. Pokud ji vytáhneme a těsto se nelepí, tak je beránek hotový. Pokud se těsto na špejli přilepí, tak tomu dáme ještě několik minut a znovu zkusíme.
  12. Po vyndání z trouby necháme beránka asi 10 minut vychladnout a poté ho vyklopíme na tác (tác přiklopíme na formu a společně otočíme, beránek vypadne).
  13. Můžeme pocukrovat, ozdobit mašlí a připíchnout rozinky jako oči.

Tipy

  • Moje forma je na malinkého beránka, takže jsem dělala těsto z polovičního množství a vyšlo to krásně. Do formy se leje těsto zeshora a beránek je v průběhu pečení hlavou dolů. Těsto tedy vyběhlo kousek nad okraj a bylo ho potřeba po vychladnutí lehce seříznout, aby hezky stál.
  • Jako moučkový cukr skvěle poslouží březový cukr (erytritol), který rozmixujeme v malém mixéru (mixuji v něm i semínka atd).