2.3 KiB
2.3 KiB
+++ title = "Keralské kuřecí kari s kokosovým mlékem" date = 2022-01-18 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "drůbež", "indická kuchyně", "keto", "low carb", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "4-5" time = "60" source = "A Little Bit of Spice.com" +++
Maso | |
---|---|
Kuřecí prsa | 1 kg |
Marináda | |
---|---|
Chilli, mleté | 2 lžičky |
Kurkuma | 1 lžička |
Sůl | 1,5 lžičky |
Koření do omáčky | |
---|---|
Chilli, mleté | 1,5 lžičky |
Koriandr, mletý | 2 lžíce |
Fenykl, mletý | 2 lžičky |
Garam Masala | 1,5 lžičky |
Omáčka | |
---|---|
Cibule, červená | 4 ks |
Chilli paprička, zelené | 1 ks |
Zázvor | 5 cm |
Rajče | 4 ks |
Koriandr, listy | 2 lžíce |
Olej, kokosový / olivový | |
Kari listy | 3 ks |
Česneková pasta | 1,5 lžíce |
Kokosové mléko, husté | 400 g |
Sůl |
Maso
- Kuře omyjeme, osušíme, očistíme a pokrájíme na kostky. Dáme ho do mísy.
- Zasypeme kořením na marinádu, promícháme a necháme 30 minut uležet.
Omáčka
- Mezitím si smícháme v mističce koření na omáčku.
- Cibuli oloupeme a spolu s chilli papričkou nakrájíme na menší kostičky.
- Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno.
- Rajče omyjeme a nakrájíme na kostičky.
- Listy koriandru pokrájíme na jemno.
- Ve větším hrnci nebo pánvi si rozehřejeme asi 3 lžíce oleje. Osmahneme na něm cibuli a kari listy.
- Když je cibule lehce průhledná přidáme zázvor a česnekovou pastu. Necháme rozvonět.
- Přisypeme připravenou směs koření a vše několik minut smažíme. Pokud by se začala směs přichytávat ke dnu, tak podlijeme ještě trochu olejem.
- Přisypeme rajčata a za občasného mícháme necháme asi 8 minut povařit. Můžeme ochutnat a kdyžtak přisypat trochu soli.
- Vsypeme marinovaná kuřecí prsa, promícháme a přikryjeme. Vaříme na slabý aý střední plamen tak dlouho, dokud kuře nepustí vodu. Poté zesílíme na střední plamen.
- Pokličku odložíme a necháme omáčku trochu vyvařit, aby zhoustla. Nesmíme to však přehnat a nechat odpařit příliš mnoho vody.
- Přilijeme kokosové mléko a vsypeme listy koriandru. Přivedeme k varu a ještě chvíli necháme povařit.
- Podáváme s ryží, indickými plackami či jakoukoli jinou indickou přílohou. Výborná je k tomu raita, která zjemní pálivost omáčky.