1.8 KiB
1.8 KiB
+++ title = "Mrkvový dort" date = 2019-11-01 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["hrníčkové"]
[extra] portions = "12" time = "70" +++
Těsto | |
---|---|
Vejce | 4ks |
Olej | 1 1/4 hrnku |
Hnědý/bílý cukr | 2 hrnky |
Vanilkový cukr | 2 lžičky |
Polohrubá mouka | 2 hrnky |
Prášek do pečiva | 2 lžička |
Jedlá soda | 2 lžičky |
Sůl | 1 špetka |
Nastrouhaná mrkev | 3 hrnky |
Oříšky | 1 hrnek |
Náplň | |
---|---|
Zakysaná smetana | 1/2 kelímku |
Smetana ke šlehání | 1/2 kelímku |
Tvaroh | 1/2 balíčku |
Moučkový cukr | 2 hrnky |
Vanilkový cukr | 1 lžička |
Šťáva z citronu | 2 lžíce |
Máslo | 2 lžíce |
- Troubu si předehřejeme na 180°C.
- Kulatou dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme trochou hladké mouky.
- Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým curkem do pěny.
- Přidáme olej a opět prošleháme.
- Přisypeme mouku, prášek do pěčiva, sodu a sůl a vytvoříme těsto.
- Přisypeme nastrouhanou mrkev a oříšky a opět promícháme.
- Nalijeme do formy a vložíme do trouby na 30-40 minut. Zkoušíme špejlí, a pokud se už těsto na špejli nechytá, je korpus hotový. Poté ho vyndáme a necháme vychladnout.
- Během pečení si připravíme náplň. Vyšleháme spolu zakysanou smetanu, smetanu na šlehání a tvaroh.
- Dle chuti přidámevanilkový cukr a moučkový cukr, kterého nemusí ho být všechno uvedené množství.
- Přilijeme šťávu z citronu a rozměklé plátky másla.
- Vyšleháme a necháme odležet v lednici.
- Vychladlý korpus horizontálně rozřízneme na tři pláty.
- Namažeme částí krému a navrstvíme na sebe.
- Zbytkem krému potřeme strany a vršek dortu.
- Můžeme posypet kakaem, skořicí, oříšky atd.
Tipy
- Zakysanou smetanu lze nahradit 250g lučiny.
- Oříšku lze posypat i mezi vrstvy korpusu ke krému, nejen na vrch.