receptty.org/content/asijska-polevka-s-hlivou-a-zazvorem/index.md
2021-05-16 22:40:45 +02:00

2.1 KiB

+++ title = "Asijská polévka s hlívou a zázvorem" date = 2021-05-16 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "vegetarian"]

[extra] portions = "4" time = "30" source = "Albert 02/2021" +++

Ingredience
Sójová omáčka 75 ml
Slunečnicový olej 45 ml
Mletý římský kmín 1/2 lžičky
Mletý koriandr 1/4 lžičky
Sušený česnek 1/4 lžičky
Tofu natural 1 balení
Zázvor, čerstvý asi 2 cm
Česnek 1 stroužek
Hlíva ústřičná 150 g
Zeleninový vývar 800 ml
Mrkev 1 ks
Pórek 1/3 ks
Sůl
Jarní cibulka 2 svazky
Bílý sezam 4 lžičky
  1. V misce smícháme 60 ml sójové omáčky, 30 ml oleje, římský kmín, koriandr a česnek. Promícháme.
  2. Tofu nakrájíme na kostičky, vložíme do misky se směsí, promícháme a necháme marinovat.
  3. Zázvor oloupeme (nejlépe to jde lžičkou) a nastrouháme najemno. Dáme do malé mističky a prolisujeme k němu oloupaný stroužek česneku.
  4. Hlívu omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
  5. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké kratší nudličky.
  6. Pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka či půlkolečka.
  7. Jarní cibulku nakrájíme našikmo na silnější kolečka.
  8. Připravíme si hrnec a nalijeme do něj zbylých 15 ml oleje. Vsypeme do něj obsah mističky se zázvorem a česnekem. Mícháme a opékáme asi 30 vteřin na mírném plameni.
  9. Poté přidáme hlívu zvýšíme teplotu a opékáme 3 minuty.
  10. Přilijeme vývar, zbylých 15 ml sójové omáčky, zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut.
  11. Rozehřejeme si nasucho pánev a vsypeme do ní tofu i s marinádou. Opékáme ze všech stran asi 5 minut.
  12. Do polévky vložíme mrkev a pórek a povaříme další 2 minuty. Ochutnáme a případně dosolíme (doporučuji jen trošku, protože tofu bude hodně slané).
  13. Do misky nalijeme sběračku či dvě polévky, přidáme tofu, posypeme jarní cibulkou a sezamovými semínky. Pokud zbyla mrkvová nať můžeme ji omýt a polévku ještě ozdobit natí.