48 lines
3.0 KiB
Markdown
48 lines
3.0 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Velikonoční beránek (Low Carb)"
|
|
date = 2022-04-15
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["dezerty"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "1 velký beránek"
|
|
time = "90"
|
|
source = "ColorOfLowCarb.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Batát | 300 g bez slupky
|
|
Sůl | 1 špetka
|
|
Voda | 200 ml
|
|
Citrony, bio | 2 ks
|
|
Vejce | 4 ks
|
|
Smetana ke šlehání | 200 g
|
|
Vanilkový extrakt | 2 lžičky
|
|
Med (nebo čekankový sirup) | 1-2 lžíce
|
|
Ořechová mouka | 400 g + na vysypání formy
|
|
Kypřící prášek | 1 lžička
|
|
Jedlá soda | 2 lžičky
|
|
|
|
1. Oloupaný batát pokrájíme nadrobno, vložíme do kastrůlku, přidáme špetku soli a zalijeme vodou. Přiklopíme pokličkou a vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří (10-15 minut). Poté odstavíme a necháme vychladnout. Zbylo mi asi 270 g batátů.
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 170°C.
|
|
1. Formu na beránka si vymažeme máslem a vysypeme trochou oříškové mouky.
|
|
1. Mezitím si omyjeme citrony horkou vodou, osušíme. Ostrouháme z nich kůru a vymačkáme z nich šťávu. Kůru budeme potřebovat všechnu, šťávu 100 ml (vychází cca z obou plodů, záleží na jejich velikosti). Nemusíme se ale bát, nebude to příliš kyselé - batáty jsou hutnější a citrony chuť pozvednou.
|
|
1. Vejce rozdělíme. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky přidáme k batátům.
|
|
1. K batátů se žloutky ještě přilijeme smetanu, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Rozmixujeme do hladké hmoty. V původním receptů paní radí tyčovám mixérem. Já měla batáty krásně měkké a šlo to velmi dobře klasickým ručním mixérem s metlami.
|
|
1. V tuto chvíli trochu ochutnejte a oslaďte dle potřeby medem nebo jiným sladidlem. Opět zamíchejte.
|
|
1. V jiné míse smíchejte ořechovou mouku, kypřící prášek a jedlou sodu.
|
|
1. K mokré směsi vmícháme suchou směs. Pracujeme rychle, soda v kyselém prostředí již začíná pracovat.
|
|
1. Nakonec vmícháme jemně a opatrně sníh z bílků.
|
|
1. Těsto přesuneme do formy a vršek uhladíme stěrkou. Vložíme do trouby a pečeme cca hodinu. Po 45 minutách zkusíme píchnout do těsta špejlí. Pokud ji vytáhneme a těsto se nelepí, tak je beránek hotový. Pokud se těsto na špejli přilepí, tak tomu dáme ještě několik minut a znovu zkusíme.
|
|
1. Po vyndání z trouby necháme beránka asi 10 minut vychladnout a poté ho vyklopíme na tác (tác přiklopíme na formu a společně otočíme, beránek vypadne).
|
|
1. Můžeme pocukrovat, ozdobit mašlí a připíchnout rozinky jako oči.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Moje forma je na malinkého beránka, takže jsem dělala těsto z polovičního množství a vyšlo to krásně. Do formy se leje těsto zeshora a beránek je v průběhu pečení hlavou dolů. Těsto tedy vyběhlo kousek nad okraj a bylo ho potřeba po vychladnutí lehce seříznout, aby hezky stál.
|
|
- Jako moučkový cukr skvěle poslouží březový cukr (erytritol), který rozmixujeme v malém mixéru (mixuji v něm i semínka atd). |