Terezka Tichá
ec2b898bc0
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
2.5 KiB
2.5 KiB
+++ title = "Tvarohové knedlíky s jahodami" date = 2023-08-07 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]
[extra] portions = "2-3" time = "60" source = "JsemLowCarb.cz" +++
Ingredience | |
---|---|
Vejce | 1 ks |
Vanilkový extrakt | pár kapek |
Tvaroh z alobalu (měkký / jemný) | 1 ks |
Březový cukr | 10 g |
Mandlová mouka | 20 g |
Kokosový mouka | 60 g |
Psyllium | 10 g |
Jahody | asi 400 g |
Březový cukr na rozvar | 1 lžíce |
Zakysaná smetana | na podávání |
Hořká čokoláda, nastrouhaná | na ozdobu |
- Vejce prošleháme s vanilkovým extraktem.
- Přidáme tvaroh, břežový cukr a promícháme.
- Přisypeme mandlovou a kokosovou mouku, psyllium a pořádně promícháme. Až to nepůjde vařečkou, tak použijeme ruku a hneteme tak dlouho, dokud se nevytvoří kompaktní těsto.
- Těsto dáme na 30 minut do lednice.
- Mezitím si připravíme jahody - omyjeme, osušíme a odkrojíme šťopky. Asi polovinu můžeme nakrájet na menší kousky a dát do rendlíku. Zbytek zatím necháme a uvidíme, kolik jich budeme potřebovat na obalení v těstě.
- Na plotnu postavíme hrnec se širokým dnem, nalijeme do něj asi 2 litry vody a mezitím přivedeme k varu.
- Uleželé těsto si rozdělíme na 10-12 dílků. Každý dílek si vezmeme do ruky, vytvoříme z něj kuličku, trochu rozplácneme mezi dlaněmi a opatně jím obalíme jahodu. Položíme stranou na talíř a takto postupujeme s každým kouskem. Dobře to půjde pokud si během obalování budeme lehce vlhčit ruce vodou. Lépe i zahladíme praskliny na knedlíku. Pokud máte velké jehody nebo máte rádi větší knedlíky, bude jich samozřejmě méně. Mě to vyšlo asi na 11 knedlíků o průměru zhruba 5-7 cm.
- Zbylé jahody pokrájíme na menší kousky, přidáme do rendlíku zasypeme březovým cukrem, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání přivedeme k varu. Pokud by se nám zdálo, že se začínají připalovat, podlijeme troškou vody. Ale jahody rychle pustí šťávu a stát by se to nemělo.
- Knedlíky pomocí lžíce opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme 7-8 minut. Poté, opět lžící, opatrně vyndaváme.
- Změklé a jahody rozmixujeme a případně ještě chvíli povaříme (tady záleží na vás, jak moc tekutou omáčku chcete).
- Na talíře rozdělíme vetšinu omáčky, rozdělíme i knedlíky, zbytkem omáčky každý knedlík trochu polijeme a posypeme trochou hořké nastrouhané čokolády (neo kakaem). Servírujeme s kopečkem zakysané smetany.