1.5 KiB
1.5 KiB
+++ title = "Tomatový krém" date = 2020-02-02 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "6" time = "90" source = "donalskehan.com" +++
Ingredience | |
---|---|
Rajčata | 900 g |
Česnek | 2 hlavy |
Balsamikový ocet | |
Olivový olej | |
Tymián | 4 snítky |
Velká cibule | 1 ks |
Řapíkatý celer | 2 stonky |
Mrkev | 1 ks |
Rajčatový protlak | 2 lžíce |
Zeleninový vývar | 1 litr |
- Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
- Rajčata rozkrájíme na poloviny (horizontálně) a vyskládáme je na plech odříznutou stranou nahoru.
- Česnek (v celku) rozkrojíme stejně jako rajčata a položíme na plech.
- Rajčata a česnek polijeme olivovým olejem, balsamikovým octem a navrch poskládáme tymián.
- Vložíme do trouby a necháme péct 45 minut.
- Zeleninu pokrájíme na kostičky - mrkev, cibuli a řapíkatý celer.
- Do hrnce vlijeme olej, rozehřejeme ho a přidáme zeleninu.
- Ztlumíme plamen a za občasného míchání necháme 6 minut opékat.
- Přidáme rajčatový protlak a vývar. Rozmícháme a přivedeme k varu.
- Vyndáme rajčata s česnekem z trouby a rajčata vložíme do vývaru. Česnek zbavíme slupek a přidáme jej k rajčatům.
- Necháme všechno vařit ještě asi 25 minut. Mrkev musí být měkká.
- Polévku osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké struktury.
- Podáváme zakápnuté olivovým olejem a s opečenými krutony.