1.7 KiB
1.7 KiB
+++ title = "Rychlá bezlepková roláda" date = 2021-07-10 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "1 roláda" time = "30" source = "Zuzanka G." +++
Ingredience | |
---|---|
Vejce | 4 ks |
Cukr, moučkový | 4 lžíce + na posyp |
Sůl | 1 špetka |
Olej | 3/4 lžíce |
Hladká mouka, bezlepková | 3 lžíce |
Solamyl | 3/4 lžíce |
Máslo | na vymazání plechu |
- Připravíme si plech s pečícím papírem, který pomažeme tenkou vrstvou másla.
- Troubu si předehřejeme na 200°C.
- Oddělíme bílky od žloutků.
- Bílky vyšleháme s cukrem a solí do husté pěny.
- Přidáme žloutky a olej a zašleháme.
- Nakonec přisypeme mouku a solamyl a naposledy zamícháme.
- Těsto vylijeme na připravený plech a rozetřeme ho, aby bylo všude rovnoměrně tlusté.
- Plech vložíme do trouby na 10 minut.
- Mezitím si vezmeme čistou utěrku a lehce ji posypeme moučkovým cukrem.
- Upečené těsto vyklopíme na utěrku s cukrem. Sundáme opatrně pečící papír a roládu zarolujeme. Necháme ji úplně vychladnout.
- Roládu naplníme dle chuti (viz Tipy) a uchováváme v lednici.
Tipy
- Náplň může být různá a lze využít cokoli, co máme zrovna doma:
- Marmeláda (pokud spěcháme).
- Tvaroh, zakysaná smetana, cukr.
- Tvaroh, smetana ke šlehání ,cukr.
- Pomazákové máslo, smetana, cukr.
- Karamelové salko (1/2 plechovky), kousek rostlinnho másla (rozpuštěného, aby se se salkem spojilo) zakysaná smetana.
- Do krému přisypat na kousky pokrájenou čokoládu nebo oříšky.
- Na náplň můžeme poskládat ovoce (maliny, borůvy, jahody, banány atp).