receptty.org/content/nivove-slanovi/index.md
2021-04-22 09:55:23 +02:00

1.7 KiB

+++ title = "Nivové slanoví" date = 2021-01-04 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["bezlepkové", "levné", "pečené", "vegetarian"]

[extra] portions = "cca 50 ks" time = "90" source = "Recepty.cz" +++

Ingredience
Niva 150 g
Máslo (změklé) 200 g
Tavený sýr 100 g
Rýžová mouka 200 g + na posypání
Žloutek 1 ks
Sezamová semínka na posypání
  1. Nivu nastrouháme najemno do větší mísy.
  2. Přidáme Změklé máslo a tavený sýr. Vymícháme do hladké směsi (v této části můžeme použít ruční mixér).
  3. Postupně vmícháváme mouku. Mixérem by to mělo jít až téměř do konce, pak je potřeba vzít těsto vařečkou nebo rukou. Těsto by mělo být hladké a málo lepivé. Můžeme přidate trochu mouky. Ale musíme počítat s tím, že v lednici ještě ztuhne.
  4. Z těsta vytvarujeme kouli, trochu ji zplátneme na disk a zabalíme do potravinové fólie.
  5. Necháme v lednici odpočinout přes noc.
  6. Vál nebo linku si posypeme moukou a připravíme si několik pečících plechů vyložených pečícím papírem.
  7. Uleželé těsto rozkrojíme na čtvrtiny. Jednu část si vezmeme a zbytek vrátíme do lednice.
  8. Z této části vyválíme plát zhruba 0,5 cm vysoký.
  9. Následně vykrajujeme kolečka, zvonečky, či jiné tvary. Také je možné krájet rádýlkem proužky, ty rozkrájet na menší kousky a vytvořit tak jakési tyčinky.
  10. Troubu si předehřejeme na 170°C.
  11. Vykrájené tvary přeneseme na připravený plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme lněnými semínky (bílými nebo černými).
  12. Plechy vložíme do trouby a pečeme zhruba 8-12 minut. Když začne být slanoví nahnědlé, vyndáme a necháme zchladnout.