receptty.org/content/spagety-se-zeleninou/index.md

2.1 KiB

+++ title = "Špagety se zeleninou" date = 2019-08-16 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["vegan", "vegetarian", "snadné", "rychlé", "bezlaktózové"]

[extra] portions = "2" time = "20" source = "KucharkaProDceru: Rajske-spagety" +++

Ingredience
Brokolice 200 g
Cherry rajčata 200 g
Česnek 2 stroužky
Voda cca 3 l
Sůl 1-2 lžičky
Špagety 200 g
Olivový olej 2 lžíce
Parmezán 40 g
Bazalka
Oregano
  1. Brokolici rozebereme na růžičky.
  2. Rajčátka překrájíme na poloviny.
  3. Česnek oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky.
  4. Do středního hrnce nalijeme asi 1 litr vody a přivedeme k varu, osolíme a přidáme brokolici.
  5. Povaříme max 2 minutky, slejeme vodu a rychle zchladíme studenou vodou. Chceme křupavou, ne rozvařenou. Odložíme mezitím stranou.
  6. Zbylé 2 litry vody taktéž dáme do hrnce (můžeme použít ten stejný od brokolice), přivedeme k varu, osolíme a vložíme špagety. Necháme uvařit. Většinou to bývá 8-11 minut. Je třeba je hlídat a nerozvařit.
  7. Mezitím si na pánev nalijeme olej a na středním plameni osmahneme česnek. Jen ho chceme rozvonět, ne spálit. Tedy hlídáme, aby nezhnědl. Stačit by mu měly 1-2 minutky.
  8. Poté přisypeme rajčátka, zvýšíme trochu plamen a necháme zahřívat. Snažíme se, aby změkla, nechceme je rozvařit. Necháme je opékat tak 2-3 minutky maximálně.
  9. Na poslední půl minutky přidáme brokolici, aby se zahřála.
  10. Hotové špagety servírujeme na talíř, poklademe je teplou zeleninou, můžeme pokapat několika kapkami olivového oleje a posypeme parmezánem.

Tipy

Brokolici můžete vyměnit za:

  • barevné papriky (přidejte před rajčátky)
  • mladé španátové listy (přimíchejte syrové k odstavené zelenině, tedy uplně na konci)
  • mražený hrášek, mražená kukuřice (přidejte na posledních 30-60 sekund k vařícím se špagetám)
  • červená cibule nebo šalotka (přidejte ještě před česnekem)
  • cuketa (nakrájejte na kostičky nebo plátky a přidejte společně s rajčátky)