receptty.org/content/brokolicova-pizza/index.md
Terezka Tichá d40e241b7e
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
Uprava názvu ingredience, přidání ingrediencce do postupu, přidání tipu
2023-08-10 14:26:07 +02:00

2.1 KiB

+++ title = "Brokolicová pizza" date = 2022-04-16 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["zelenina", "ostatní"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné"]

[extra] portions = "2" time = "60" source = "KetoDiet.cz" +++

Ingredience
Brokolice 250 g
Vejce 1 ks
Proteinový nápoj bez příchutě 15 g
Parmezán, nastrouhaný 20 g
Sůl
Pepř
Oregano, sušené 2 špetky
Rajčatový protlak 70 g
Česnek 1 stroužek
Voda max 2 lžíce
  1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Kulatou formu na koláč si vyložíme papírem.
  2. Brokolici rozebereme na růžičky a rozmixujeme nadrobno. Brokolici přesypeme do připraveného plechu a dáme na 10 minut do trouby.
  3. Po vyndání z trouby ji přesypeme do mísy a necháme pár minutech zchladnout (je to velmi rychlé).
  4. Přidáme vejce, protein bez příchutě, 10 g nastrouhaného parmezánu, osolíme, opepříme a přidáme špetku sušeného oregána.
  5. Směs na těsto zamícháme a přendáme do koláčové formy vyložené papírem. Rozprostřeme na rovnoměrnou placku a dáme do trouby na 10 minut.
  6. Mezitím si v mističce smícháme rajčatový protlak s trochou soli, pepřem, špetkou oregana a prolisovaným stroužkem česneku. Pokud budeme chtít dosladit, tak špetkou březového cukru nebo jiného sladidla. Přidáme 1 lžíci vody, promícháme a pokud stále nemáme pěkně roztíratelnou "omáčku", tak přidáme i druhou lžíci vody.
  7. Z trouby vyndáme pizzu, potřeme ji rajčatovou omáčkou a ozdobíme šunkou, nastrouhaným sýrem (např. zbytkem parmazánu nebo mozzarellou) či jinými surovinami.
  8. Vložíme do trouby ještě na 10-15 minut.
  9. Po vyndání ihned krájíme a podáváme.

Tipy

  • Pokud nemáme proteinový nápoj, nahradíme jakoukoli ořechovou moukou (mandlová, kokosová atd). Množství odhadneme dle potřeby - každá mouka saje jinak.
  • Na obložení můžeme použít cokoli, co máme rádi - žampiony (doporučuji předtím osmahnout na pánvi), nivu, špenát, pršut atd.
  • Do těsta můžeme dát namísto parmezánu například nastrouhaný ementál a tím se těsto trochu změní.