43 lines
1.7 KiB
Markdown
43 lines
1.7 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Langoše"
|
|
date = 2021-01-20
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["ostatní"]
|
|
tagy = ["hrnkové", "levné", "vegetarian"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "120"
|
|
source = "kniha Láďa Hruška se vrací"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Mléko (vlažné) | 2 necelé hrnky
|
|
Droždí čerstvé | 1 kostka
|
|
Cukr | 1/2 lžičky
|
|
Polohrubá mouka | 3 1/2 hrnku
|
|
Sůl | 1/2 lžičky
|
|
Olej |
|
|
Strouhaný sýr |
|
|
Kečup |
|
|
Česnek |
|
|
|
|
1. Mléko vylejeme do mísy, přidáme droždí, cukr a necháme vzejít kvásek (5-10 minut).
|
|
1. Přisypeme mouku, sůl a vařečkou (později rukama) vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se lepí, můžeme přidat ještě trochu mouky.
|
|
1. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme 30-60 minut kynout.
|
|
1. Vál nebo linku si posypeme moukou. Těsto vyválíme na placku asi 2 cm silnou a pomocí hrníčku vykrájíme kolečka.
|
|
1. Kolečka necháme ještě 10 minut kynout.
|
|
1. V široké pánvi si rozpálíme olej.
|
|
1. Připravíme si velký plochý talíř nebo tác, vyložíme ho kuchyňskými utěrka.
|
|
1. Každé kolečko vezmeme a rukama roztáhneme do tenké placky.
|
|
1. Poté ho dáme smažit do oleje. Z každé strany asi 90 sekund.
|
|
1. Hotový langoš vždy položíme na připravený talíř s utěrkami, které odsají přebytečný tuk.
|
|
1. Podáváme teplé například s kečupem a nastrouhaným sýrem.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Horké langoše můžeme potřít česnekovou vodou (5 stroužků česneku prolisujeme a smícháme s 1/4 hrnkem teplé vody, 1 lžící oleje a lžičkou soli). Potom vrstvíme kečup a sýr.
|
|
- Pokud máme možnost, využijeme pomocníka - jeden člověk bude roztahovat kolečka na placky a druhý bude hlídat langoše v pánvi. |