receptty.org/content/lilkove-lasagne-s-riccotou/index.md
Terezka Tichá 3d967454dd
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
Oprava překlepů
2023-07-25 15:49:32 +02:00

50 lines
2.4 KiB
Markdown

+++
title = "Lilkové lasagne s ricottou"
date = 2023-07-03
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlepkové", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "90"
source = "DinnerAtTheZoo.com"
+++
Ingredience ||
-|-
Lilek | 2 ks
Olivový olej | 2 lžíce
Cibule | 1 ks
Mleté maso | 500 g
Česnek | 3 stroužky
Marinara (viz Tipy) | 680 g
Bazalka, sušená | 1 lžička
Ricotta | 450 g
Směs italských bylinek | 1/2 lžičky
Vejce | 1 ks
Parmezán | 100 g
Mozzarella, strouhaná | 250 g
Petržel, pokrájená | 1 lžíce
Sůl |
Pepř |
1. Troubu rozehřejeme na 190°C. Pečící plech si vyložíme papírem.
1. Lilky omyjeme a pokrájíme na dlouhé tenké (asi 0,5 cm) plátky. Ty položíme na plech a pomocí mašlovačky je potřeme asi 1 lžící oleje, trochu posolíme, popepříme a dáme do trouby na 15 minut. Poté vyndáme z trouby a troubu necháme zapnutou.
1. Mezitím oloupeme cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Česnek oloupeme a pokrájíme na tenké plátky.
1. Na pánvi rozehřejeme zbylou 1 lžíce oleje, přidáme mleté maso, trochu osolíme, opepříme a opékáme a mícháme asi 6-7 minut.
1. Poté přidáme cibuli, opékáme 3 minuty.
1. Nakonec česnek a mícháme ještě asi 30 vteřin.
1. K masu přidáme rajčatovou marinaru, sušenou bazalku zamícháme a vypneme sporák.
1. V míse smícháme ricottu, směs italských bylinek, vejce, parmezán, trošku soli a pepře (se solí opatrně, protože sýry už budou dost slané).
1. Připravíme si zapékací mísu a vrstvíme následovně: 2 lžíce masové směsi na dno, vyložit řadou upečených lilků, trochu ricottové směsi, trochu masové směsi, posypat mozzarellou. A opět lilky, ricottová směs, masová směs, mozarella. Vstvíme tak dlouho, dokud nám nedojdou ingredience. Skončit bychom měli mozarellou.
1. Posypeme petrželkou, mísu zakryjeme alobalem nebo poklicí a vložíme do trouby. Pečeme 30 minut. Poté alobal sundáme a pečeme ještě 10 minut. Následně vyndáme z trouby a necháme 7-10 minut odpočinout. Nakrájíme na porce a můžeme podávat.
### Tipy
- Marinara je italská omáčka z rajčat, cibule, česneku a bylinek. Někdy je možné nalézt i s parmezánem. Prodává se v tetrapaku nebo ho sháním například v Lidlu ve vyšší sklenici (asi 680 g). Pokud marinaru náhodou neseženeme, může posloužit i pasatto (pasírovaná rajčata).