39 lines
1.6 KiB
Markdown
39 lines
1.6 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Linecké s uherákem"
|
|
date = 2020-12-10
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["ostatní"]
|
|
tagy = ["pečené", "snadné", "vegetarian", "Vánoce"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "cca 50 kousků"
|
|
time = "100"
|
|
source = "Fresh iPrima"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Studené máslo | 165 g
|
|
Mouka | 200 g
|
|
Žloutek | 1 ks
|
|
Smetana ke šlehání | 3 lžíce
|
|
Sůl | 1 špetka
|
|
Vejce | 1 ks
|
|
Uherský salám | 150 g
|
|
|
|
1. Z másla, mouky, žloutku, smetany a soli vypracujeme těsto.
|
|
1. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme minimálně na hodinu do lednice (může tam zůstat i přes noc).
|
|
1. Připravíme so dva plechy vyložené pečícím papírem.
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 180°C.
|
|
1. Těsto rozválíme na 3mm silný plát a vykrajujeme kolečka. Ze všech koleček ještě polovině vykrojíme malé kolečko ve středu.
|
|
1. Vajíčko rozšleháme.
|
|
1. Plné kolečko potřeme vajíčkem, položíme na něj kolečko uheráku. Kolečko se středem potřeme z vnitřní strany vajíčkem, přilepíme k uheráku a vrchní část také potřeme vajíčkem. Položíme na plech.
|
|
1. Takto postupujeme se všemi kousky.
|
|
1. Plechy vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 16 minut. Nesmí tam zůstat déle, jinak zhnědnou a sýr bude nahořklý.
|
|
1. V polovině pečení plechy prohodíme.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Pokud tvoříme toto těsto, tak můžeme udělat dvojitou dávku a rovnou vytvořit i Parmezánové rohlíčky. Po vyndání z ledničky těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné části zapracujeme parmezán a tvoříme rohlíčky z druhé části vykrajujeme linecká kolečka. |