50 lines
2.0 KiB
Markdown
50 lines
2.0 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Kuřecí na kari se zeleninou a kokosovým mlékem"
|
|
date = 2024-09-09
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["maso"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "drůbež", "indická kuchyně", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "45"
|
|
source = "Jíme zdravě ze spíže"
|
|
+++
|
|
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Kuřecí maso | 400 g
|
|
Olivový olej | 4 lžíce
|
|
Sůl |
|
|
Kari | 2 lžíce
|
|
Kurkuma | 2 lžíce
|
|
Cibule, červená | 1-2 ks
|
|
Česnek | 2 stroužky
|
|
Mrkev | 2 ks (ca 100 g)
|
|
Květákové růžičky | 100 g
|
|
Pepř |
|
|
Chilli | dle chuti
|
|
Zeleninový vývar | 150 g
|
|
Kokosové mléko | 400 g
|
|
Fazolky, pokrájené | 100 g
|
|
|
|
1. Pokud pokrm budeme podávat s rýží, nejprve si ji propláchneme a dáme vařit.
|
|
1. Kuřecí maso pokrájíme na kostičky.
|
|
1. Na pánvi (ideálně stylu wok) rozpálíme lžíci oleje a osmahneme na ní polovinu kuřete, které posypeme cca lžičkou kurkumy a lžičkou kari. Přůbězně mícháme, až bude kuře osmahnuté ze všech stran (max 10 min), vyndáme stranou a ten samý postup zopakujeme se zbylými kuřecími kousky.
|
|
1. Mezitím, co se kuže smaží,si pokrájíme cibuli na tenké půlkroužky a to samé uděláme i s mrkví. Česnek oloupeme, ať je připraven na prolisování.
|
|
1. Až bude maso osmahlé, tak v té samé pánvi rozehřejeme zbylý olej a přisypeme cibuli. Smažíme tam 2 minutky.
|
|
1. Přidáme česnek a necháme to ještě minutku prohřát.
|
|
1. Vsypeme mrkev a květák a 3 minutky opékáme.
|
|
1. Dále vsypeme zbytek kari a kurkumy, případně trochu chilli. Osolíme, opepříme a promícháme.
|
|
1. Přilijeme zeleninový vývar, kokosové mléko a přidáme fazolky. Necháme prohřát a dle potřeby ještě dochutíme.
|
|
1. Podáváme s rýží, případně zakysanou smetanou pro zjemnění pálivosti (pokud jste přidali i chilli).
|
|
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Zelenina jd obměňovat dle sez=ony a toho, co máme doma. Do pokrmu se hodí třeba i cuketa, brokolice, kousek brambory, paprika, patizon, případně i nějaká směs mražené zeleniny s většími kousky.
|