45 lines
1.9 KiB
Markdown
45 lines
1.9 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Zelený krém"
|
|
date = 2025-05-22
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["polévky"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "25"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Máslo | 2 lžíce
|
|
Olej, olivový | 3 lžíce
|
|
Brokolice | 1 kus
|
|
Pórek | 1/2 ks
|
|
Brambora | 1 ks
|
|
Cibule | 1 větší kus
|
|
Česnek | 3 stroužky
|
|
Smetana | 250 ml
|
|
Vývar, zeleninový | 500 ml
|
|
Parmezán či bazalkové pesto | na ozdobu
|
|
|
|
1. Máslo a olej dáme do hrnce.
|
|
1. Brokolici a pórek omyjeme, osušíme a pokrájíme - brokolici na menší růžičky, pórek na středně silné půlkroužky.
|
|
1. Bramboru oloupeme (pokud je hezká tak nemusíme) a nakrájíme na menší kostičky.
|
|
1. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky.
|
|
1. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli, prolisovaný (nebo pokrájený) česnek, bramboru a opečeme. Česnek však nesmí začít hnědnout.
|
|
1. Poté přidáme pórek a brokolici a za občasného míchání opékáme asi 4 minuty.
|
|
1. Přilijeme vývar a smetanu (a případně trošku soli), promícháme a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou, ztumíme výkon plotýnky a necháme pobublávat asi 15 minut.
|
|
1. Po uplynulé době by měla být zelenina měkká, pokud ne, jestě chvíli necháme pobublávat.
|
|
1. Poté obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem.
|
|
1. Dle potřeby krém rozředíme vodou, případně dochutíme solí a naposledy promícháme.
|
|
1. Podávat můžeme posypané parmezánem, případně pokapané bazalkovým pestem.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Pokud máte stolní sekáček, tak si můžete ušetčit práci a rozmixovat v něm cibuli, česnek a bramboru. Stejně se to na konci všechno rozmixuje, tak je jedno, jestli bude zelenina hezky nakrájená.
|
|
- Do tohoto krému můžete skrýt nehezkou a povadlou zeleninu, která má nejlepší chvíle za sebou či "unavené" brambory.
|