42 lines
2.0 KiB
Markdown
42 lines
2.0 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Jednoduchý chlebík ze sušeného droždí"
|
|
date = 2025-05-22
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["pečivo"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "1 menší bochník"
|
|
time = "15 min příprava + 20 min kynutí + 5 min balení + 25 pečení + chladnutí asi 30"
|
|
source = "Orion Domácí Potřeby.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Voda, vlažná | 200 ml
|
|
Droždí, sušené | 1/2 sáčku
|
|
Cukr, třtinový | 1 lžička
|
|
Olej, olivový | 2 lžíce
|
|
Mouka, špaldová hladká | 80 g
|
|
Mouka, hladká | 270 g
|
|
Sůl | 1 lžička
|
|
Kmín, mletý | 2 špetky
|
|
|
|
1. Do mísy nalijeme vodu, přidáme droždí a cukr a promícháme vařečkou. Přikryjeme potravinovou fólií nebo oterkou a necháme 10 minut probudit.
|
|
1. K droždí poté prylijeme olej, prosijeme mouky, přidáme sůl a kmín (případně semínka, viz Tipy).
|
|
1. Pomocí vařečky, a později i rukou, promícháme ingredience v jedno kompaktní těsto, necháme v míse a znovu přikryjeme. Necháme kynout asi 20 minut.
|
|
1. Po nakunutí rozdělíme na dva kusy, půlku nahrubo vyválíme, druhou polovinu položíme doprostřed a zabalíme. Balíček opět překrojíme v půlce, rozválíme, zabalíme do ní zbylou polovinu a takto ještě jednou.
|
|
1. Vytvarujeme bochník, položíme na plech vyložený pečícím papírem, můžeme nahoře párkrát naříznout a necháme mezitím odpočinout a ještě trochu nakynout.
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 200°C a do spodní části dáme plech.
|
|
1. Až bude troba vyhřátá, nalijeme do spodního plechu teplou/horkou vodu, vložíme nad to plech s bochníkem a pečeme 25 minut. Díky vodě bude chléb hezky křupavý.
|
|
1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout a podávat můžeme třeba s domácí pomazánkou nebo i jako přílohu ke guláši.
|
|
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Do těsta lze před kynutím přidat semínka, a to jak celá, tak krájená či hrubě pomletá, např. sezam, dýňová semínka, slunečnícová semínka atp.
|
|
- Pokud máme čas, můžeme nechat kynout déle.
|